Frederiksoord; extra leslocatie voor de OntwerpAcademie

March 19, 2024
Dolf Houtman

Frederiksoord; extra leslocatie voor de OntwerpAcademie

De OntwerpAcademie breidt uit naar Frederiksoord!
De kogel is door de kerk. We gaan in het Noorden van Nederland lesgeven. Daarmee komen we tegemoet aan een vraag die we vaak krijgen.

Frederiksoord
De leslocatie wordt Frederiksoord. Een naam die vooral bij de wat oudere hoveniers bekend in de oren zal klinken. Frederiksoord en Boskoop waren tuinbouwscholen met een goede reputatie in de jaren ‘70, ‘80 en ‘90 van de vorige eeuw. Als je het vak wilde leren en serieus genomen wilde worden ging je naar een van deze twee scholen.

Die tijden zijn vervlogen. De gebouwen van Frederiksoord hebben jarenlang leeg gestaan net zoals de R.M.Tu.S. in Boskoop trouwens. De gebouwen van de voormalige tuinbouwschool in Boskoop zijn een paar jaar geleden helaas gesloopt. In Frederiksoord krijgt de voormalige tuinbouwschool met zijn tuinen een nieuw leven.

De OntwerpAcademie start daar, in de oude tuinbouwschool, op vrijdag 17 mei met de vakopleiding TuinArchitectuur. Docent Ploni Sikkes heeft de primeur om daar de eerste groep toekomstige tuinontwerpers les te geven.

Schrijf je nu alvast in! (link naar aanmeld formulier) of neem deel aan de online webinar van 25 maart 2024.

Tuinhaas
Ploni is een zogeheten tuinhaas. “Bijna 25 jaar geleden begon mijn groene carrière op de tuinbouwschool in Frederiksoord. Daar deed ik de opleiding tuinontwerp en management. We waren een van de laatste lichtingen en daarna sloot deze oudste tuinbouwschool van Nederland haar deuren, de tuinen raakten daarna in verval. Als oud tuinhaas kwam ik nog weleens wandelen omdat de plek destijds mijn hart had gestolen en hoopte dat er weer een initiatief kwam wat de tuinen weer zou doen herleven. Gelukkig heeft DE PROEF vorig jaar de verantwoordelijkheid genomen en zijn ze bezig om er weer een prachtige plek van te maken!”.

De oudste (voormalige) Gerard Adriaan van Swieten Tuinbouwschool werd opgericht in 1884 en is zeven hectare groot. De school was beroemd en had een grote praktische tuin. De sortimentstuin bestond uit meer dan 400 soorten bomen en heesters. “Ik herinner me de tijd dat er dagelijks groepen studenten met of zonder docent door de tuin liepen om planten te leren. En af en toe namen we een takje mee voor zelfstudie (wat natuurlijk niet de bedoeling was), vandaar onze bijnaam tuinhaas”.

DE PROEF
De tuinen raakten in verval en sinds vorig jaar is DE PROEF bezig om de gebouwen en de tuinen een nieuwe functie te geven gericht op de thema’s historisch groen, tuinbouw, voedsel, educatie, kunst en cultuur.

De voormalige tuinbouwschool wordt basaal opgeknapt, de kassen worden hersteld. De tuinen hebben flink achterstallig onderhoud en sinds oktober 2023 is een grote groep vrijwilligers bezig om eerst bramen, brandnetels en Japanse duizendknoop te verwijderen. Onder leiding van Heilien Tonckens werkt de groep vrijwilligers elke zaterdag aan het onderhoud. Er wordt een balans gezocht tussen het herstellen van erfgoed en ecologisch beheer, waarbij ecologisch beheer door herplanting het onderhoud vereenvoudigd. Op de tuin staan hele oude bomen, prachtig uitgegroeide exemplaren in hun natuurlijke verschijningsvorm.

De oude indeling blijft bewaard en er wordt ruimte gemaakt voor een actueel assortiment aan

bomen en struiken. De gehele tuin wordt ecologisch beheerd en DE PROEF laat zien dat schoonheid en duurzaamheid hand in hand kunnen gaan.

“Als oud-tuinhaas met jarenlange ervaring in het vakgebied heb ik veel zin om daar les te mogen geven. Het is een inspirerende, groene en historische plek in ontwikkeling met veel mogelijkheden. Een perfecte plek voor een tuinontwerper in opleiding”!

3 Leslocaties
Met de start in Frederiksoord heeft de OntwerpAcademie 3 leslocaties: Boskoop, Houten en per 17 mei dus ook Frederiksoord.

Onze hoop is dat we met deze extra locatie tegemoet kunnen komen aan de vraag die we vaak vanuit het Noorden krijgen.

Lees ook
Hoe ziet een lesdag bij de vakopleiding Tuinarchitectuur er uit?

Tuinontwerpen; wat is het en hoe leer je het?

Aan de slag na je opleiding Tuinarchitectuur, hoe pak je dat aan?

Ontwerpen is een zoektocht naar helderheid

Hoe benader je een ontwerp vraagstuk?

Wil je op de hoogte blijven?
Wordt dan lid van onze community OA-connect.

Vergeet onze socials niet: LinkedIn | Facebook | Instagram

No items found.