Geurtuin De Loete roept de hulp van studenten in!

March 5, 2024
Magnolia x wiesneri, een zeer sterk geurende zomerbloeiende Magnolia

Je bent eigenaar van een lap grond en wil daar iets mee. Dat is de situatiewaar Wim van der Poel nog maar ruim een jaar geleden mee te maken had. Wim kennen we van de enthousiaste verhalen die hij houdt tijdens ons bezoek aan het boomkwekerij bedrijf van zijn kinderen als we voor de excursie Boskoops Glorie op pad zijn.

Oude situatie

Oude situatie
Omdat hij zelf mantelzorger is geweest, droomt Wim ervan een plek te maken waar patiënten mét hun verzorgers een kopje koffie kunnen drinken en een rondje door de tuin kunnen wandelen.

Wim van der Poel

Wim van der Poel
Wim zijn buurvrouw, Annelies Zaal, oud student van de OntwerpAcademie, is door hem gevraagd een ontwerp voor de tuin te maken. Hij had namelijk bedacht dat iedereen met welke beperking dan ook, van de tuin moet kunnen genieten. Ook blinden en slechtzienden. Daarom was het thema snel gekozen: een geurtuin die het hele jaar iets te beleven geeft.

Zoveel mogelijk meters pad om te wandelen
Annelies heeft een doordacht plan gemaakt met zoveel mogelijk lengte aan paden. Enkele gazons om met mooi weer tussen de planten te kunnen zitten en pergola’s om je helemaal tussen de planten te voelen.

Omdat Wim en ik (Marlien van der Linden) bevangen zijn door het plantenvirus, liefst bijzondere soorten, vroeg hij mij om een beplantingsplan te maken. Zo konden we samen lekker steggelen over het sortiment. Eerst door lijsten op te stellen met mogelijke kandidaten binnen de geurende heesters en bomen. Daarnaast nog een speciaal “Wim” lijstje met planten die er toch eigenlijk ook zeker in moeten komen. Natuurlijk moet het onderhoudsvriendelijk zijn.

Tekening
De tuin is netto 14 meter breed en 150 meter lang. Omdat ik studenten beplantingsadviseur altijd stimuleer om een beplantingsplan te maken met een schaal van 1: 50, kon ik zelf niet achterblijven. De tekening werd dus 3 meter lang.  

Met Annelies haar ontwerp en de wensenlijst, ben ik aan de slag gegaan. Hoe de opbouw is en waar ik rekening mee moest houden beschrijf ik een andere keer. Waar het nu omgaat is dat de tuin voor een groot gedeelte aangeplant is op de vaste planten na.

In de film zijn studenten van de opleidingen Tuinarchitectuur en Beplantingsadviseur enthousiast aan de gang met het poten van het plantmateriaal.

Bekijk hieronder de video!

Meer weten? Lees ook:

Groene stokpaardjes:

Geen plantentip maar een banen tip:

Een goed doordacht concept is de basis voor elk tuinontwerp

Winter groene varens? Ik had geen idee dat er zoveel keuze was:

Moeten er meer inheemse planten in onze tuinen?

Ambitieuze oud-studenten beginnen een voedselbos in Twente:

Wil je op de hoogte blijven?
Wordt dan lid van onze community OA-connect.

Vergeet onze socials niet: LinkedIn | Facebook | Instagram

No items found.