Verhalen, nieuws en tips

In blogartikelen en - interviews vertellen docenten over onze opleidingen, de praktijk, ontwikkelingen in het vak en wat ze inspireert. Ook lees je hier inspirerende verhalen van studenten en alumni Tuinarchitectuur en Plantenkennis over het studeren aan de OntwerpAcademie, praktijkervaring die ze opdoen met onze StageProjecten en het starten van een eigen bedrijf. Nieuws in je inbox? Meld je hier aan voor onze tweemaandelijkse nieuwsbrief.  

Groene Sector Vakbeurs 9, 10 en 11 januari

January 9, 2024

Groene Sector Vakbeurs 9, 10 en 11 januari🌿 De Groene Sector Vakbeurs in Hardenberg is dé beurs voor groenprofessionals: tuin- en landschapsarchitecten, hoveniers, ontwerpers en groenvoorzieners. Om te netwerken, up-to-date te blijven van de laatste innovaties op jouw vakgebied en inspiratie op te doen. Naast de 300 exposanten kun je kennissessies bezoeken die ingaan op actuele onderwerpen.

Lees verder

Marliens Plantentip december – Een conifeer maakt sfeer en is goed voor de (bio)diversiteit in de tuin

December 29, 2023
Marlien van der Linden

Elke maand deelt onze plantenexpert Marlien van der Linden een plantentip passend bij het seizoen. Ze sluit 2023 af met een tip over coniferen en de waarde ervan voor de (bio)diversiteit. De beplantingsadviseur leert - uit de boeken, maar juist ook in de praktijk - over de vele soorten die er zijn en hoe je met een conifeer sfeer kunt maken in de tuin. Want met juist met de brede plantenkennis kan de beplantingsadviseur het verschil maken: die maakt onderscheid in het aanbod, kent vele toepassingen en durft te combineren.

Lees verder

Hoe ziet een lesdag bij de vakopleiding Tuinarchitectuur eruit?

December 22, 2023
Alenka Milward

Hoe vertaalt onze onderwijsfilosofie zich naar een les? Eind november liepen we een dag mee met ontwerpdocent Ploni Sikkes en haar studenten. De beplanting stond deze les centraal, theorie en praktijk werden afgewisseld, evenals het lokaal met een buitenopdracht, want groenprofessionals zien echt overal kansen en hun creativiteit in te zetten! Bekijk het beeldverslag voor een inkijkje in het programma, de sfeer en welke elementen zoal behoren tot de gereedschapskist van de tuinontwerper.

Lees verder

Gerealiseerd StageProject Ester van der Werf l Een goed doordacht concept is de basis voor elk tuinontwerp

December 15, 2023
Ester van der Werf, redactie Marleen Bos

Als Ester van der Werf in 2020 start met de opleiding Tuinarchitectuur heeft ze al heel wat groenkennis in haar rugzak. Voor haar werk als docent natuur- en milieueducatie bij de gemeente Den Haag volgde ze destijds een hoveniersopleiding, deed praktijkervaring op in de aanleg en het onderhoud van tuinen én ontdekte tijdens kleinschalige ontwerpopdrachten hoe alles wat zij belangrijk vindt, samenkomt bij het ontwerpen van tuinen. Maar hoe kom je van een conceptidee tot een ontwerp? Dáár wilde ze meer over leren.

Lees verder

Marliens Plantentip l november – De waarde van siergrassen in de tuin

November 24, 2023
Marlien van der Linden, hoofddocent Plantenkennis

Marlien van der Linden "In de les Siergrassen tijdens de vakopleiding voor Beplantingsadviseur vragen studenten mij regelmatig: “Wat doet gras eigenlijk voor het ecosysteem, de biodiversiteit?” Een logische vraag. Want, de beestjes waar we meestal op letten of het goed gaat met de fauna in een tuin – zoals solitaire bijen, vlinders, gaas- en zweefvliegen – hebben inderdaad niet veel aan een gras, behalve dat het een prettige landingsplek is. Maar, grassen hebben wel degelijk een waardevolle functie. Ecologisch zowel als esthetisch. "

Lees verder

Podium Boskoop maandag 8 januari 2024 met Cor van Gelderen (Esveld) over zijn nieuwe boek 'Schitteren in de schaduw, de beste planten voor in de schaduw'

November 23, 2023

Cor van Gelderen, een deskundige en bevlogen ontwerper, kweker en eigenaar van kwekerij Esveld in Boskoop luidt 2024 in met een lezing over zijn nieuwe boek 'Schitteren in de schaduw, over de beste planten voor in de schaudw'. Want elke (stads)tuin heeft wel een schaduwrijk deel, al is het maar door die hoge schutting of de ligging van de tuin op het noorden.

Lees verder

Dinsdag 13 februari 2024 om 19.00 uur l Workshop voor hoveniers door Jelle Westra van Tuinkeur

November 23, 2023

Als ondernemer inde hoveniersbranche heb je te maken met uitdagingen zoals stijgende kosten, een te kort aan personeel en zorgen over klanten die kunnen afhaken. Wat is feit, wat is fictie en waar liggen kansen? Hierover gaan we met elkaar in gesprektijdens de workshop op dinsdagavond 13 februari die wordt geleid door Jelle Westra van Tuinkeur, auteur van het boek 'Onze winst is onze Toekomst'. In dit boek deelt hij zijn visie over de hoveniersbranche, inclusief de nieuwste trends en tarieven in verschillende regio's. Het wordt een interactieve avond waarin volop gelegenheid is voor jouw vragen, te netwerken en ervaringen te delen met collega's uit de branche!

Lees verder

Lezing Wilma Winhorst over plantgezondheid in de tuin bij Podium Boskoop maandag 6 november 2023

November 6, 2023

Hoe ga je om met ziekten en plagen in de tuin? Wat zijn de meest voorkomende plagen? Hoe kun je ze duurzaam bestrijden? Hierover kan Wilma Windhorst, expert in plantenziekten en -plagen, wel meer dan één avond over vertellen. Daarom focust ze zich in haar lezing op de factoren die van invloed zijn op de weerbaarheid van planten tegen ziekten, plagen en klimaat gerelateerde stress. ‍

Lees verder

In beeld: Tanja Kraal met haar gerealiseerde StageProject Belvedere

November 3, 2023

Als afsluiting van de opleiding Tuinarchitectuur begint Tanja begin dit jaar aan een StageProject in Rhenen. Het concept voor het project Belvedere, gaat om focussen, indelen, verbinden, verlengen, openen, verrassen, verzachten en hergebruiken. “Ik heb een onderscheidend en origineel concept willen creëren dat past in de omgeving. En heb gebruik gemaakt van de sterke elementen die de plek van origine heeft in combinatie met de wensen van de klant." Dat het StageProject ook echt gerealiseerd wordt is de kers op de taart en hiermee maakt ze een vliegende start met haar eigen ontwerpbureau 'Groene Kraal' naast haar werk als arbeidsjuriste.

Lees verder

Marliens Plantentip - Voor een oogstrelende herfsttuin waar je insecten ook blij mee maakt

October 23, 2023
Marlien van der Linden, docent plantenkennis

We hebben een mooie nazomer achter de rug met warme dagen voor de tijd van het jaar. Insecten blijven daardoor lang actief. Tot afgelopen weekend zag ik nog volop vlinders dankbaar gebruik maken van herfstasters. Ook voor ons als mens een blij makende nazomerbloeier. Nu de dagen korter en donkerder worden is juist in deze periode alle kleur meegenomen. Of het nu van bloemen komt, van bessen of verkleurend blad, alles is welkom. Bij het maken van een beplantingsplan is het dus zaak dat je daarin ook de najaarsbloeiers meeneemt en inplant. Plantenkennis docent Marlien van der Linden geeft tips voor een prachtige herfsttuin en waar je insecten ook blij mee maakt.

Lees verder

In beeld: Sacha de Ruiter "Met overgave zet ik mij in voor een groene, leefbare omgeving"

October 16, 2023
Marleen Bos

Als projectleider voor sociale en duurzame projecten in haar woonplaats Almere is Sacha de Ruiter betrokken bij groene initiatieven als Steenbreek en Groene Buur. Met haar toegankelijke en laagdrempelige aanpak en een fijne dosis enthousiasme neemt ze mensen mee in haar inspirerende verhaal. Mijn motto: “Alle kleine beetjes helpen. Met elkaar kunnen we echt het verschil maken.” Bij de OntwerpAcademie begint Sacha in 2021 met de opleiding Tuinarchitectuur, haalt haar diploma en start als zelfstandig tuinontwerper. Op dit moment is ze in de laatste fase van de opleiding Beplantingsadviseur. Wie is deze actieve groenambassadeur is en wat beweegt haar om zich met zoveel overgave in te zetten voor een groenere leefomgeving? Onze tekstschrijver en interviewer Marleen Bos zocht haar op voor een gesprek.

Lees verder

Uitgelicht StageProject 'Het perfecte plaatje' van Nadine Janssen

October 9, 2023
Nadine Janssen, tekstredactie Marleen Bos

Eind maart rondt Nadine Janssen de opleiding Tuinarchitectuur af. Om het geleerde nog eens extra in de praktijk te brengen, meldt ze zich aan voor een StageProject. Haar match vindt ze in Leimuiden, een dorp op de grens van Noord- en Zuid-Holland aan de ’s zomers drukbevaren Ringvaart tussen het Braassemermeer en de Westeinderplassen. Om de hoek van de kleine dorpshaven, direct aan het vaarwater, ligt de tuin van opdrachtgevers Nathalie en Coen: een plek zonder samenhang, weinig sfeer en privacy en door wind en tocht geen tuin om gezellig te kunnen zitten. In deze blog lees je een samenvatting van Nadine’s bevindingen en ontwerpkeuzes voor deze uitdagende stageopdracht ondersteund door schetsmateriaal voor het ontwerp van de tuin en borders.

Lees verder

Marliens Plantentip - Efficiënt groen onderhoud

September 12, 2023
Marlien van der Linden, Plantenkennisdocent

Boskoop was laatst in het nieuws. De gemeente hoeft hier in dit geval echter niet trots op te zijn. Het ging over de slechte staat van onderhoud van het openbaar groen. De rotondes en andere groenplekken langs invalswegen en in de wijken staan vol met niet gewenste planten. En dat terwijl er een aantal jaren geleden juist een plan is gemaakt om 1000 verschillende plantensoorten te poten om Boskoop als boomkwekerijgebied te promoten. Een visitekaartje voor het vak. Hoe en waarom het is ‘misgegaan’? Daar ga ik hier niet verder op in. Wat mij wel bezighield is, hoe voorkom je dit? Want het gebeurt regelmatig en niet alleen in Boskoop. Een tuin, zowel van particulieren als van overheidsinstanties, wordt vaak met veel enthousiasme aangelegd maar vervolgens laat het onderhoud te wensen over. Zó jammer! Daarom in deze blog een paar tips om er voor te zorgen dat niet alleen het ontwerp, maar ook het onderhoud van de tuin past bij de klant.

Lees verder

Lezing over de toekomst van het landschapsontwerp door Han Lörzing

September 11, 2023

Ontwerpen aan landschappen ging in de tweede helft van de twintigste eeuw in de hoogste versnelling. Ruilverkavelingen, IJsselmeerpolders en Groene Sterren gaven twee generaties ontwerpers handen vol werk. Wat is daarvan overgebleven? De zucht naar behoud van bestaande landschappen nam toe. Landschappen worden vooral beschreven in termen als natuurontwikkeling en erfgoedbehoud. Ja, ontwerpers kunnen zich uitleven op stadsparken. Maar hoe gaan volgende generaties vormgeven aan de grote landschapsopgaven? Door plantrandjes rond datacentra, zonneparken en distributieterreinen aan te brengen?

Lees verder

Uitgelicht StageProject: Spelend genieten tot aan de Beekloop

September 6, 2023
Lisanne Walles-Coumans, redactie Marleen Bos

Lisanne Walles-Coumans werkt als zelfstandig communicatieadviseur én startte vorig jaar met de opleiding Tuinarchitectuur bij de OntwerpAcademie. “Om me nog meer te bekwamen in het ontwerpvak,” zoals ze zelf aangeeft. Na de opleiding ging ze aan de slag met een StageProject om praktijkervaring op te doen en als opmaat voor het examen. Het resultaat was verrassend wat we graag breder delen om anderen te inspireren!

Lees verder

Interview Marlien van der Linden in 'Tuin & Zo'

August 28, 2023
Marlien van der Linden, Plantenkennis docent

In navolging ontwerpdocent Ploni Sikkes staat dit jaar plantenkennis docent Marlien van der Linden in de tuineditie van de Libelle “Tuin en Zo”, samen met Jessie Straathof en Linda van de Lavoir, twee tuinontwerpsters die enorm aan de weg timmeren. Met hun rijke plantenkennis leggen ze uit wat tuinieren voor gevorderden ze brengt en delen ze hun gouden tips. Want met de juiste kennis en informatie over planten wordt tuinieren en ontwerpen nog boeiender en het eindresultaat mooier. Wij mochten de katern met de 3 interviews delen met de OA-Community die je kunt downloaden in het artikel.

Lees verder
Download de brochure
Stel je vraag
meld je aan voor een proefles