1. Kansrijk beroep
Het hoeft geen betoog dat - als gevolg van klimaatverandering - groen belangrijk is geworden. Tuinen spelen als het gaat om het leefbaar houden van onze omgeving een cruciale rol. Groene tuinen fungeren als een spons voor water, beplanting vangt stof af en lommerrijk groen vermindert de hittestress. Bovendien draagt een groene tuin bij aan biodiversiteit.
Kortom er is veel te doen in de tuinen. Dat is merkbaar want al een paar decennia lang kunnen hoveniers het werk amper aan. Sterker, de groei van de hoveniersbedrijven wordt in belangrijke mate bepaalt door het wel of niet krijgen van vakbekwame professionals.
2. Tuinontwerp en Beplantingsspecialist
In dit proces spelen tuinontwerpers en beplantingsspecialisten een prominente rol. Hoveniers zijn opgeleid om tuinen aan te leggen en te onderhouden, daar ligt hun expertise. Tuinontwerpers zijn opgeleid om na te denken over de inrichting van tuinen en andere buitenruimtes. Daar ligt hun specialisme.
Ontwerpen is fundamenteel iets anders dan het maken van tuintekeningen. Ontwerpers brengen gegevens als context en groeiplaatsfactoren met elkaar in verband uitmondend in een esthetisch plan waar uiteenlopende aspecten hun plek hebben.
Tuinontwerpers helpen hoveniers door het teken- en ontwerpwerk uit handen te nemen zodat de hovenier zich kan richten op de kernactiviteit; aanleg en onderhoud van tuinen. Hetzelfde geldt voor beplantingsspecialisten zij beschikken over verdiepende kennis.
Beplantingsspecialisten ontwerpen met beplanting hetgeen veel kennis vraagt omtrent klimaat, ecologie en biodiversiteit. Ontwerpen met beplanting is plantmateriaal zodanig inzetten dat ontwerpideeën uitgedrukt worden.
3. Extra ondersteuning
De OntwerpAcademie helpt carrièreswitchers graag en wil dat goed doen. Die intentie komt terug in het extra aanbod en de wijze waarop studenten begeleidt worden tijdens hun opleiding. Om diezelfde reden zijn de lesgroepen gemaximeerd tot 12 deelnemers voor optimale aandacht.
3.1 OpenAtelier
Allereerst is er wekelijks online huiswerk begeleiding. Studenten bepalen zelf of ze daar gebruik van willen maken.
3.2 PodiumBoskoop
Maandelijks organiseert de OntwerpAcademie onder de naam PodiumBoskoop actuele lezingen. Bij deze ontmoetingen staat het netwerken en het delen van kennis centraal.
3.3 OA-Connect
OA-connect is de community waar zo’n 1000 (oud)studenten gebruik van maken. Er worden ervaringen, excursies, tips en wetenswaardigheden gedeeld. Het is een laagdrempelige en informele manier om met mede studenten in contact te komen.
3.4 SchetsSessies
SchetsSessies zijn er om studenten extra oefen gelegenheden te bieden. SchetsSessies zijn kleinschalige evenementen die de student kosteloos aangeboden worden door heel het land. Het accent ligt op het ontwikkelen van ontwerp vaardigheden en het leggen van contacten.
3.5 StageProjecten
Aan het einde van de opleiding krijgt de student ten slotte de mogelijkheid aangeboden om een StageProject te volgen. Dat is een project waarbij al hetgeen de student in de voorgaande lesblokken geleerd heeft integraal aan de orde komt. StageProjecten zijn een goede training als opmaat naar het examen.
3.6 GroenWerkt!
De samenwerking met Aeres Hogeschool biedt de (oud)student kans op een betaalde baan in de professionele groene sector.
4. UWV deelnemers
Voor herintreders zoals bijvoorbeeld UWV-deelnemers liggen mooie kansen om van tuinontwerper of beplantingsspecialist hun beroep te maken.
5. Doorgaande leerlijn
Zowel voor tuinarchitectuur als voor Beplantingsspecialist biedt de OntwerpAcademie 2-jarige opleidingen. De reden hierachter is dat een 2-jarige opleiding de deelnemer kansrijker maakt op de arbeidsmarkt.
In het tweede jaar is er een verdieping op de theoretische kennis, worden de (ontwerp)opdrachten groter en daarmee complexer en in het tweede jaar werkt de student vanuit beroepsrollen als: ecoloog, verbinder, beheerder en ontwerper. Hetgeen geleerd is in het eerste jaar past de student op samenhangende wijze toe in het tweede leerjaar. Dit geldt voor beide kernopleidingen Tuinarchitectuur en Beplantingsspecialist.
Er zijn twee studierichtingen:
1 Tuinarchitectuur
2 Beplantingen
Bij tuinarchitectuur ligt het accent op het ontwerpen, bij beplantingsspecialist op beplantingen en het ontwerpen met beplantingen.
6. Leerroutes
Een leerroute is een route die zodanig is samengesteld dat deze optimaal aansluit bij de ambities en mogelijkheden van de student.
6.1 Zelfstandig ondernemer
Voor studenten die kleinschalig aan de slag willen volstaat het eerste jaar Tuinarchitectuur of het eerste jaar Beplantingsadviseur. Het advies is om deze route aan te vullen met de cursus Zelfstandig Professional.
Als de deelnemer van te voren al weet om professioneel en fulltime de markt op te gaan adviseren we het 1e jaar Tuinarchitectuur + Beplantingsadviseur. Hiermee legt de student een brede en solide basis voor de uitoefening van het vak en maakt wat materialen kennis betreft het verschil.
6.2 Tuinontwerper
De tuinontwerper is ontwerpvaardig en kan met het 1e en 2e jaar als tuinontwerper aan de slag bij grotere hoveniersbedrijven en kleinere ontwerpbureaus. Als zelfstandige kan de tuinontwerper samenwerken met hoveniersbedrijven, tuincentra, campings- en recreatiebedrijven, institutioneel groen als schoolpleinen, industrieterreinen en groen rondom ziekenhuizen behoort eveneens tot het werkterrein van de tuinontwerper.
6.3 Beplantingsspecialist
Deze professional beschikt over een ruime hoeveelheid plantenkennis. Op de markt is grote behoefte aan beplantingsspecialisten die beschikken over ontwerp vaardigheden. Deze professional kan aan de slag bij grote en kleine hoveniersbedrijven, tuincentra of bij grotere en kleinere tuin- en landschap ontwerpbureaus.
7. Marktkansen en succes
Niet onbelangrijk: het succes van een (oud)student wordt niet alleen bepaalt door de genoten opleiding en kennis maar vooraleer door ambities, ondernemerschap en competenties als communicatie, netwerken en het denken in kansen.
Aan de marktkansen in het groen ligt het niet die zijn nog nooit zo gunstig geweest.
Heb je ideeën of suggesties? Laat het ons weten via studentenzaken@ontwerpacademie.nl of meldt het op OA-Connect.
Wil je op de hoogte blijven?
Wordt dan lid van onze community OA-connect.
Vergeet onze socials niet:
LinkedIn | Facebook | Instagram