‘Hoe ziet jouw tuin er uit in de winter?’ En: ‘Hoe bescherm je planten tegen kou en wind?’ Afgelopen winter vroegen we Marlien van der Linden – onze toen net gestarte Plantenkennisdocent – een blog te schrijven waarin ze zichzelf voorstelt aan de hand van haar tuin. En wat bleek: Marlien schrijft zoals ze praat: enthousiast, aanstekelijk en vol parate kennis, leuke weetjes en nuttige tips. In een jaar tijd heeft ze zich niet alleen ontwikkeld tot hoofddocent Plantenkennis aan de OntwerpAcademie, maar deelt ze haar liefde voor planten elke maand in de populaire rubriek Marliens Plantentip op Facebook en Instagram van de OntwerpAcademie. Haar rijke plantenkennis en aanstekelijke enthousiasme wordt ook door anderen in de groensector opgepikt. Onlangs verscheen een artikel met Marliens tuin- en plantentips en deelde ze haar top 10 Sanguisorba in het vakblad De Hovenier. Hoog tijd dus voor een eigen interview met deze nieuwsgierige en leergierige aanpakker.
Hoe het begon
“Ik ben geboren in Vlaardingen en opgegroeid in Brielle. Met dank aan mijn moeder en oma – echte groenliefhebbers en altijd bezig met de planten in de tuin – ben ik van jongs af aan geïnteresseerd in planten en bloemen. Een opleiding tot bloemist en bloembinder lag dan ook voor de hand. Een oplettende en betrokken decaan zag echter toen al dat mijn liefde voor planten dieper gaat. Hij attendeerde me op de toenmalige Rijks Middelbare Tuinbouwschool in Boskoop. In 1981 ben ik daar gestart en het bleek een schot in de roos. Hier leerde ik de basis voor de aanleg en het onderhoud van tuinen en kon ik het praktische met het esthetische combineren. De opleiding heeft er mede voor gezorgd dat ik altijd in de groensector ben blijven werken. Van medewerker bij kwekerij De Hoveling in Berkenwoude – waar ik in aanraking kwam met inheemse en ouderwetse planten die oprichter Julie Ruys (inderdaad, familie van tuinarchitect Mien Ruys) weer in ere herstelde – tot aan diverse functies bij Plantentuin Esveld. Het kunnen delen van kennis is denk ik wel de rode draad in mijn werk. In de vorm van rondleidingen, het geven van advies aan klanten, het organiseren van tuinreizen en nu alweer ruim een jaar als docent Plantenkennis bij de OntwerpAcademie.
Onderzoeken, ontdekken en leren door te doen
Het onderwijs voelt nu als een logische vervolgstap, toch was het anderhalf jaar geleden niet per se een ambitie of wens. Het balletje is gaan rollen door Ingrid van der Ven, de ontwikkelaar van de cursussen Plantenkennis bij de OntwerpAcademie. Zij attendeerde mij op de openstaande vacature. Sinds de oprichting was zij jarenlang de enige plantenkennisdocent. Het aantal cursisten neemt elk jaar toe en omdat wij elkaar al kenden, dacht ze aan mij om het team te versterken. Ik bewonder haar enorm om de hoeveelheid parate kennis die ze heeft en we herkennen elkaar in ons enthousiasme en liefde voor planten. Ik heb veel respect voor Ingrid en ben blij dat zij en Dolf mij de mogelijkheid hebben gegeven mijzelf te ontwikkelen tot docent. Binnen mijn werk vind ik de afwisseling heel belangrijk: onderzoeken, ontdekken en leren door te doen. Theoretische kennis is uiteraard belangrijk, maar dit vak vind ik vooral zo mooi omdat je elke dag leert door te kijken naar wat planten doen.
Ik geniet enorm van de cursisten en studenten, van hun honger naar kennis en probeer ook in mijn lessen te zorgen voor afwisseling. Dus veel laten zien, veel naar buiten en regelmatig op bezoek bij verschillende kwekers en plantentuinen.
Leren kijken en kennis opbouwen als rode draad
Waar mijn kracht ligt? Dat vind ik een lastige vraag. Ik zeg altijd: ik heb niet zozeer een specialisme, ik weet van alles een beetje. Daar komt het eigenlijk wel op neer. Door de jaren heen heb ik een groot netwerk opgebouwd en kom ik in contact met uiteenlopende vragen, mensen en omstandigheden. Ik ben inmiddels 57 jaar, werk sinds mijn vijftiende in de groensector, ben getrouwd met een boomkweker en woon in Boskoop, midden in het Groene Hart. Allemaal ingrediënten om lessen te geven die aansluiten bij zowel de aanwezige als bij de benodigde kennis en op een manier waar iedereen blij van wordt. Zo starten we elke les met theorie, behandelen de huiswerkopdracht en gaan vervolgens naar buiten. De ene keer naar groothandelscentrum Greenlink of een kwekerij, een andere keer lopen we een woonwijk in. Leren kijken en kennis opbouwen door er met elkaar over te praten, door met elkaar te onderzoeken.
Van elkaar leren
De opleiding tot beplantingsadviseur bestaat uit vier seizoensblokken en elk blok sluiten we af met een kennistoets en een praktijkopdracht. We bieden kwaliteit, haken aan bij de actualiteit en geven studenten een gedegen basis. Het fijne aan de OntwerpAcademie vind ik daarnaast het enthousiasme dat we delen, de openheid naar elkaar toe, het speelse. Als docententeam leren we van elkaar, delen we de liefde voor het vak en staan we voor ecologisch en praktijkgericht onderwijs. Specifiek voor plantenkennis betekent dat: we leren hoe je planten kunt toepassen door rekening te houden met de omstandigheden waarin ze van nature groeien.
Inspiratiebronnen
Mijn inspiratiebronnen zijn vooral de mensen om mij heen. Om te beginnen mijn echtgenoot, met wie ik graag over planten spar en vaak op pad ga om tuinen te bezoeken. Zowel in Nederland als daarbuiten. En natuurlijk de klanten, bezoekers, de cursisten en studenten. Met hun vragen, hun enthousiasme en de kennis die ze zelf meenemen.
‘Ons kleine paradijs’ noemen we onze eigen tuin, de plek waar we elke dag met volle teugen van genieten. En een absolute inspiratiebron: hier proberen we uit en ontdekken we wat wel en wat niet werkt.
Tuinen waar veel gebeurt
Wat type tuin betreft hou ik zelf vooral van tuinen waarin veel gebeurt. Zo vind ik de tuinen van Paleis Het Loo – met al die vakjes – persoonlijk nogal saai. Arboreta daarentegen, daar raak ik niet uitgekeken. Ook ben ik een groot liefhebber van open-tuinen-routes, daar zie en ontdek je wat andere tuinliefhebbers doen, hoe zij het aanpakken.
Tuinen ontwerpen, beplantingsplannen maken, weet je: het is geen wet van Meden en Perzen – er zijn geen strikte regels. Het gaat om kijken en ontdekken. Elke dag opnieuw.”
Nieuwsgierig geworden naar het lesaanbod Plantenkennis?
Of je nu al in de groensector werkt en je plantenkennis wilt verdiepen of opfrissen, een carrièreswitch wilt maken naar Beplantingsadviseur, of een training op maat wilt voor jou en je team, alles is mogelijk! Bekijk hier het aanbod.
Wij zoeken nieuwe collega's!
Onze opleidingen groeien en daarom zoeken we nieuwe docenten Tuinarchitectuur en Plantenkennis om het team te versterken. Bekijk de vacatures en lees wat het lesgeven op de OntwerpAcademie leuk maakt.