Hoe zet je een beplantingsplan op?
Deze blog is het vervolg op het filmpje over het ontwerp van de Loetetuin als geurtuin, ontworpen door oud-student Annelies Zaal. Zij legt uit hoe ze tot dit ontwerp voor de opdrachtgever Wim van der Poel is gekomen.
In overleg met Wim en Annelies heb ik het beplantingsplan gemaakt en zal je op de foto’s de tekening die in het filmpje is te zien, herkennen.
Maar eigenlijk gaat het over het opzetten van een beplantingsplan in het algemeen. Waar begin je en wat bewaar je tot het laatst. Het maakt niet uit of het een tekening is van 3 meter lang of voor een kleine tuin, het principe blijft hetzelfde.
Klaar voor de start...
Als het goed is, heb je een BIP (beplantingsindicatieplan) gekregen of zelf gemaakt voor de tuin. Op grond daarvan ga je bladeren in je geheugen, internet of boeken welke planten bij deze bip zouden kunnen passen. In de het geval van de Loetetuin waren dat geurende planten die het jaar rond bloeien met nog wat speciale wensen van de eigenaar die plantenfreak is. Ook hoge en lage beplanting was van tevoren bepaald in de BIP.
In een Excel bestand heb ik planten verzameld die in aanmerking zouden kunnen komen incl. bloeitijd, grondsoort, zon/schaduw en soort plant (boom, (bladhoudende) heester, vaste plant. Dan hoef je niet steeds te bladeren in boeken maar heb je kaders gesteld. Bovendien kan je snel selecteren als je een bepaalde eigenschap zoekt (bloeit wit in mei).
Over de basistekening leg je een transparant/overtrekpapier waar je de bomen intekent want je begint met de hoogst wordende planten. Ben je tevreden, dan leg je je transparant onder je kalkeerpapier van de basis en trek je de bomen over + naam van de boom.
De volgende stap is het verdelen van de bladhoudende planten en coniferen die het hele jaar door structuur gaan geven. Ook weer op een transparantje en bij tevredenheid, overnemen op de basistekening.
Bij de tekening van de Loetetuin heb ik ook de winterbloeiers apart gedaan op deze manier. Bij kleinere tuinen kunnen die tegelijkertijd meegenomen worden met de bladverliezende heesters, want dat is de volgende stap.
Tot slot vul je de vaste planten in op dezelfde manier. Als je een bollenplan wilt bijleveren, doe je dit vaak echt in een aparte bijlage.
Als het goed is, is je tekening nu compleet. Ik heb de verschillende gewasgroepen ingekleurd zodat je snel de plek van bijv. een wintergroene heester kan vinden. Dit doe je alleen bij grote tuinen. Ook hadden we langs het pad de meters uitgezet en had ik in de beplantingslijst ook de plek in meters aangegeven zodat je snel weet waar de plant moet komen tijdens het aanplanten. Dat scheelt veel zoektijd.
Een zeer goede investering is het laten lamineren van de tekening. Één keer naar buiten met je papieren tekening en hij zit onder de grond of verfrommeld van de regen. Die kosten haal je er echt dubbel en dwars uit. Nog mooier is om een waterdichte digitale tablet te gebruiken; kan je inzoomen en heb je geen print nodig.
Deze volgorde van werken helpt je planten met hun verschillende functies binnen een plan evenwichtig te verdelen. Zo kun je voorkomen dat 2 wintergroene planten naast elkaar komen te staan en kun je in je boomkeuzes de verschillende bladtexturen laten afwisselen want die hebben veel invloed op het beeld doordat ze boven alles uitsteken. Je wordt niet afgeleid door andere plantgroepen, je concentreert je eerst hierop.
Nu zijn er vast meerdere wegen naar Rome. Heeft één van jullie een andere manier van aanpak? Ik ben erg benieuwd!
Lees ook
Hoe ziet een lesdag bij de vakopleiding Tuinarchitectuur er uit?
Tuinontwerpen; wat is het en hoe leer je het?
Aan de slag na je opleiding Tuinarchitectuur, hoe pak je dat aan?
Ontwerpen is een zoektocht naar helderheid
Hoe benader je een ontwerp vraagstuk?
Heb je ideeën of suggesties? Laat het ons weten via studentenzaken@ontwerpacademie.nl of meldt het op OA-Connect.
Wil je op de hoogte blijven?
Wordt dan lid van onze community OA-connect.
Vergeet onze socials niet:
LinkedIn | Facebook | Instagram