De structuur van het cultuurlijk-natuurlijk bos [1] is een beeldenbank voor ons ontwerpersbrein. Altijd geeft het bos nieuw beeld en de mogelijkheid om ruimtelijk te ervaren wat bepaalde structuren doen ten opzichte van elkaar. Naast een plek om te ontspannen en te relativeren is de natuur een inspiratiebron voor velen. Voor mijn eerste blog als docent Tuinarchitectuur, neem ik je daarom graag mee naar buiten.
Beeldenreeks langs bospad
Wie regelmatig door een bosgebied loopt, weet hoe fascinerend alleen al het pad is waarover je loopt, met steeds wisselende uitzichten en verrassingen na elke bocht. Het bospad heeft een sterke zichtlijn, met hier op de foto’s een licht maisveld aan de horizon. Naarmate je verder loopt zijn er veel subtiele veranderingen die de route interessant maken.
De balans van de ervaring van de zichtlijn ten opzichte van het bos zelf, verandert onderweg. Dat is ook te zien op de fotoreeks, met steeds een gradueel verschil per foto. Op de eerste: veel bos en weinig uitzicht. Op de laatste – aan het einde van het pad – is het bos alleen nog een omlijsting van het maisveld.
Onderweg verandert het licht door de afwisselende dichtheid van de bomen. Gaandeweg blijkt het bos geen dichte groene wand. De structuur van de zichtbare stammen langs het pad geeft ritme. Steeds maken de stammen die dichtbij staan verbinding met elkaar, waarbij ze een onregelmatige begeleiding vormen van zwartbruine pilaren die het gefilterde bladerdak dragen.
De schaal van een bos kan je laten zien hoe bepaalde structuren werken, hoe elementen als bomen een ruimtelijke relatie aangaan met elkaar. Het bos geeft de ruimte om te kijken en ideeën op te doen en die ideeën te vertalen naar een ontwerp.
De twee rechter foto's hierboven zijn van dezelfde plek. Het pad ligt vanuit de meeste aanzichten verborgen in het landschap. Dat maakt een verschil in het beeld; een solitair bosje op een heuvel versus een toegankelijk uitzichtpunt.
Het is nuttig en leerzaam om de natuurlijke buitenruimte te gebruiken als stalenboek voor alle mogelijke structuren. Laat je erdoor inspireren!
[1] Wat wij nu een bos noemen zien wij als natuur. In Nederland zijn alle natuurgebieden inmiddels vormgegeven natuur waarbij een keuze wordt gemaakt welke vorm natuur we willen zien en ervaren.