Het voorjaar zit in de lucht. Vogels laten zich voorzichtig horen, grasvelden kleuren langzaam krokusgeel en –blauw, bloemknoppen staan op springen. Het is altijd weer fascinerend hoe elk voorjaar alles weer tot bloei komt. Maar hoe vergaat het de planten die het afgelopen winter zwaar te verduren hebben gekregen? Hoe zal het gaan met de planten die een paar keer met natte voeten hebben gestaan. Zullen ze weer gaan groeien?
Tuin en openbare ruimten afstemmen op klimaatverandering
Op dit moment zie je er nog niets van, maar een plant die er van nature niet voor is gemaakt, rot in de wortel als ie langer dan 24 uur onder water staat. Pas bij het uitlopen van de plant ga je de schade zien. Nu we sinds een aantal jaren te maken hebben met meer extreme weersomstandigheden en hittegolven, recorddroogte en hoosbuien geen uitzondering zijn, is het belangrijk daar rekening mee te houden bij het (her-)inrichten van je tuin. Zo kun je overtollig water op een vrij eenvoudige manier naar een plek in het groen leiden waar het water rustig de bodem in kan zakken.
Wadi voor wateropslag
Zo’n plek heet een wadi. Wadi's zien we niet alleen in de tuin, maar worden ook steeds meer ingezet in de openbare ruimten, zoals op de Veemarkt in Utrecht, zie foto. De term is ontleend aan de Arabische naam voor een – vaak droog – rivierdal. Planten die daar van oorsprong voorkomen, zullen overleven. Dus onder zowel natte omstandigheden als in periodes van droogte. In Nederland zijn dat bijvoorbeeld Salix (Wilg) in verschillende soorten en Lythrum (Kattenstaart). Maar er zijn meer planten die hierop berekend zijn.
Planten die van natte voeten houden
In nieuwe en in bestaande wijken worden wadi-achtige plekken steeds vaker aangelegd. En ook bij het ontwerp van een tuin is het zaak een plek te creëren waar het water zonder schade de tijd heeft om weg te zakken. Bij het inventariseren van de wensen voor een nieuwe tuin, moet je tenslotte ook rekening houden met de wens van de natuur. Zoek of er een plek is die zich leent voor een wadi en welke beplanting daar kan floreren.
Eén van mijn favoriete planten die zich hier prettig voelt is Cephalanthus occidentalis (Kogelbloem). Bovendien een goede insectentrekker. Ajuga reptans (Zenegroen) kan goed als bodembedekker fungeren. En zo zijn er nog vele andere mogelijkheden. De onderstaande websites kunnen je hierbij helpen.
Kijk voor meer tips over dit onderwerp en beplanting op:
https://klimaatadaptatienederland.nl/actueel/actueel/interviews/wadi/
https://appeltern.nl/nl/tuinadvies/tuinieren/wadis_en_beplanting_van_wadis/
https://nl.urbangreenbluegrids.com/measures/bioswales/nature-friendly-bioswales/
Lees ook de eerdere blog over dit onderwerp van Dolf Houtman.
Marliens Plantentip
Marlien van der Linden is hoofddocent Plantenkennis aan de OntwerpAcademie. Ze deelt haar kennis en liefde voor planten niet alleen in de klas, maar schrijft er ook graag over in o.a. vakblad De Hovenier en voor onze fans op Instagram onder de rubriek Marliens Plantentip. Haar plantentips reizen met de seizoenen mee.