Op zoek naar de essentie van de plek

April 17, 2020
Marleen Bos

Bij de opleiding Tuinarchitectuur ligt de focus op het denken in concepten. Het ontwikkelen van een concept vraagt veel onderzoek, studie, een open blik en de uitdaging om jezelf kritische vragen te stellen. In de serie waarin we StageProjecten belichten, dit keer een nog niet afgerond project waarbij de eerste inventarisatieanalyse de conceptmatige benadering al heel goed laat zien.

Vakdocent en stagebegeleider Peter Kroesen: “De landschappelijke benadering van Daniëlle van Vleuten vind ik heel mooi en slim gedaan.”

Peter: “Het denken in concepten is iets waarmee de (tuin)ontwerper zich onderscheidt. Met de tuin uitdrukking geven aan bepaalde ideeën of betekenissen. Wat die ideeën en betekenissen precies zijn hangt uiteraard af van de omstandigheden, de locatie, de grootte van de tuin en de opdrachtgever. Om daar grip op te krijgen laten we studenten inventarisaties uitvoeren en de gevonden informatie al tekenend en schetsend analyseren.

Het ontwikkelen van een concept is niet gemakkelijk. Wat wij tijdens de lessen en ook bij StageProjecten vaak zien is dat de studenten wel een inventarisatie uitvoeren maar dat ze in veel gevallen te snel de stap maken naar ‘de oplossing’. Het risico bestaat dat het tuinontwerp dan te oppervlakkig en trendgevoelig blijft. Een van de manieren om dat te voorkomen is op zoek te gaan naar de essentie van de plek. Daarom ook laten we dit voorbeeld zien van Daniëlle. Voor haar concept heeft zij zich laten inspireren door het landschap rondom de te ontwerpen tuin. De mozaïekachtige structuur van de Maasheggen laat zij terugkomen in haar schetsontwerp. Hoe om te gaan met de diagonale structuren in de tuin? Die zoektocht laat zij met onderstaande eerste schetsengoed zien.

Conceptueel werken is de basis van een consistent en logisch ontwerp. Er zijn uiteraard verschillende manieren om een ontwerpvraagstuk te benaderen en daar uit een concept te ontwikkelen. Zo zijn veel studenten intuïtief ingesteld en anderen meer rationeel. Wat iemands werkwijze ook is, als het lukt een ontwerp te verweven met de plek, is dit een heel sterke basis voor een sterk en uniek ontwerp. Ik kijkuit naar de vervolgstappen in dit veelbelovende stageproject van Daniëlle.”


No items found.