Voor deze selectie gaat alle eer naar Alenka Milward, zij verzamelde via OA Connect een aantal steengoeie podcasts:
“Te gek vind ik nog steeds de Groene Oren podcastserie van Staatsbosbeheer met bekende acteurs zoals Theo Maasen, Gijs Nabers en Paulien Cornelisse die een boom, plant of dier zijn en zelf hun verhaal vertellen: wie ze zijn, hoe hun dagelijks leven eruitziet, vriend en vijand en zij vanuit hun perspectief de wereld ervaren.
Een initiatief van Staatsbosbeheer om mensen mee te nemen in de wereld van flora en fauna. Origineel gevonden en vaak ook erg grappig. Heerlijk om te luisteren in de trein of in je hangmat."
Een andere organisatie met een mooi aanbod is Hortipoint. De podcast over Klimaatbomen is zeer de moeite waard: Hoe zorgen we dat we vandaag de dag de beste bomen aanplanten voor het klimaat van morgen? Jelle Hiemstra, senior onderzoeker Bomen en Stedelijk Groen WUR, Margareth Hop van Actifolio en tevens gastdocent bij de OntwerpAcademie, Leendert Koudstaal en Thieu Pije geven als vier experts vanuit verschillende expertises, hun visie op dit onderwerp en wisselen van gedachten over wat een goede klimaatboom is. Alle vier waren ze het er over eens: dé klimaatboom bestaat niet. Veel hangt af van de groeiplek en de omstandigheden ter plekke.
Beluister de gehele podcast: Klimaatbomen: planten voor morgen - Hortipoint Podcasts | Podcast on Spotify
Over hoe planten leven, eten, horen, communiceren en zelfs flirten. De Hortus Amsterdam heeft een boeiende reeks podcasts onder de titel Briljante Planten en gaat in gesprek met botanisch filosoof Norbert Peeters. Samen bespreken ze hoe planten op hun eigen wijze leven, horen, communiceren, eten, bewegen en zelfs flirten. Voor elk kenmerk duikt men in de geschiedenis van de botanie, de creatieve experimenten van Darwin en tonen ze met briljante plantentechnieken aan dat het plantenrijk allesbehalve levenloos is.
Ga naar de podcastreeks: www.dehortus.nl/category/briljante-planten
Elke maand is er een podcast van de Bijenstichting over het leven van bijen en wat jij kunt doen om bijen te helpen. Met elke maand een andere bijenliefhebber te gast wordt aan de hand van wisselende thema’s een bijensoort behandeld.
Meer info https://bijenstichting.nl/podcasts. De podcasts zijn ook als video's te bekijken op het YouTube-kanaal van de Bijenstichting.”
Nattigheid
Als je nattigheid voelt, dan is er iets niet pluis. Er ís ook van alles aan de hand met dat water: te veel, te weinig, te vies, te zout, ga maar door. De podcast ‘Nattigheid’ gaat nu eens niet over de problemen, maar over de vele innovatieve, creatieve oplossingen die dit land rijk is. Natuurlijk van de experts, maar ook van kunstenaars, creatievelingen én gewone burgers zoals jij en ik. Ideeën genoeg! ‘Nattigheid’ is een podcast met opbeurende verhalen over ons water. In samenwerking met: Ons Water
Kijk voor meer informatie op www.nattigheid.nl en duik in het archief om te zien welke interessante gasten al voorbij zijn gekomen.
Gelezen op ons OA-Connect: Carla Feijen startte afgelopen februari met de opleiding Tuinarchitectuur en ontdekte al snel de waarde van ons platform. Op haar post: ‘In februari ben ik begonnen met de studie Tuinarchitectuur. Ik vind het geweldig :-) Nu ben ik op zoek naar leuke, inspirerende podcasts op het gebied van tuinontwerp en beplanting,’ reageerde oud-student Wim van Hees met een paar leuke titels die we ook zelf nog moeten ontdekken: Tuinierkwartier. Uur in de natuur. IVN op podcast. En ken je Tuinbroekies, de tuinavonturen podcast al?
TED talk
Nog een reden waarom bomen goed zijn tegen klimaatverandering: De Braziliaanse onderzoeker Antonio Donato Nobre ontdekte dat bossen hun eigen regenwolken creëren. De lucht boven de bossen zit vol met sporen, pollen, schimmels en andere micro-organismen. Juist deze deeltjes zijn cruciaal voor de levenscyclus van het bos. De damp van de bomen condenseert rond deze microscopische deeltjes, waardoor wolken ontstaan die uiteindelijk stortbuien veroorzaken. Dit proces is uniek voor bossen. Oceanen bijvoorbeeld creëren zelden zware wolken omdat zeelucht niet zo rijk is aan plantaardig leven. Bekijk de TED talk over zijn fascinerende ontdekking hier: https://youtu.be/CIesJyZUWTY