In opvolging van de Zinderende Zomertips - Tuinen, parken, musea en natuur, delen we in deze zomerblog een aantal ‘must have’-boekentips, wederom gedeeld door (oud)studenten, docenten en collega's. Boeken die hen positief stemmen en waar ze energie en inspiratie van krijgen. Het is een brede selectie geworden! Met boeken voor bij-vriendelijke en ecologische tuinen, praktische handboeken om zelf mee aan de slag te gaan, een boek met tips voor klimaatadaptieve maatregelen, nuchtere poëzie die de relatie tussen kunst en landschap opzoekt, tot een boek met een feministisch tintje over beroemde Nederlandse tuinvrouwen. En wie graag in de keuken staat én de natuur in gaat, vindt er een kookboek tussen plus zakboek voor het plukken van eetbare wilde planten. Elk boek op haar manier een ‘Must-have’, Vaak alleen al vanwege de prachtige paginagrote foto's die uitnodigen om er gewoon lekker doorheen te bladeren, inclusief een paar dikke pillen voor heerlijk lang leesplezier, voor tijdens de zomer en nog lang daarna 😊
Wim van Hees, student Tuinarchitectuur: “Een lekker leesbaar en tegelijkertijd leerzaam zomerboek voor op vakantie is Het Bijenbalkon. En, momenteel voor mijn tentje in de Ardennen lees ik: Twaalf tuinen van Martine Bakker. Weinig tekst, veel foto’s en interessante verhalen achter tuinontwerpen. Ook al is het boek uit 2014, het blijft goed om te lezen!”
Ruud Strauven, oud-student Tuinarchitectuur: “Mijn boekentip is 'Groenblauwe Netwerken’ van Hiltrud Potz. Het boek keek ik in bij de OntwerpAcademie en besloot het ook zelf aan te schaffen. Het is een flinke pil, maar heel inspirerend voor mij, met veel tips voor klimaatadaptieve maatregelen. Het maakt de enorme ontwerpopgaves en uitdagingen duidelijk die we in Nederland hebben op grote schaal. Maar biedt ook mogelijke oplossingen die op kleine schaal praktisch zijn toe te passen in bijvoorbeeld tuinen. De beelden van de oplossingen - met het vele groen en blauw in de stad - stemmen me optimistisch voor de toekomst en daar krijg ik veel energie van.”
Ploni Sikkes, ontwerpdocent Tuinarchitectuur: “Van een student kreeg ik ooit de tip voor het boek ‘Zeichnen in de Gartengestlatung’. Een boek boordevol tekentechnieken en kleurtips voor het maken van tuinontwerpen en 3D tekeningen. De schrijver Daniel Nies heeft ook allemaal filmpjes op Youtube. Heel waardevol als je je eigen tekentechnieken wil ontwikkelen.”
Carla van de Kolk, oud-student Tuinarchitectuur: “Mijn boekentip is ‘Ecologisch tuinieren’ van Velt (Vereniging voor ecologisch leven, koken en tuinieren). Het is een flinke pil: 700 pagina’s. Dus je kunt er de hele zomer mee doen 😉. Het gaat heel diep in op onderwerpen zoals het bodemleven, de bodemstructuur en de bodemvruchtbaarheid. Ook ongewenste kruidgroei, ziekten en plagen worden behandeld. Daarna worden bijna alle mogelijke gewassen voor de moestuin besproken zodat je oogst een succes wordt. Al met al een zeer compleet boek voor de ecologische tuinier.’
Jurgina Feith, oud-student Tuinarchitectuur: “Onlangs was ik met plantenkenner Cor van Gelderen en Plantenkennisdocent Marlien van der Linden op een geweldige tuinreis in Normandië. Daar heb ik het volgende boek gescoord: ‘Toutes les plantes belles en hiver’. Het is wel in het Frans maar de foto’s zeggen genoeg en planten namen zijn gelukkig overal hetzelfde.”
Marlien van der Linden, docent en plantenexpert: “Er zijn ontelbaar veel boeken die ik interessant vindt! Een paar die ik hier graag meegeef zijn is het praktische boek ‘Planten Combineren’, om zelf borders mee te ontwerpen. Dit is een goed boek omdat je er echt mee aan de slag kan en op ideeën wordt gebracht. Extra leuk omdat een van de auteurs, Modeste Herwig, bij de OntwerpAcademie de workshop ‘Ontwerp je eigen Tuin’ verzorgt’. En 'Er stond een vrouw in de tuin, over de rol van vrouwen in het Nederlandse landschap’ vind ik een mooi boek over beroemde tuinvrouwen in Nederland.”
Oprichter, inspirator en ontwerpdocent Dolf Houtman geeft je boekentips en ‘studiemateriaal’ voor de zomer met het accent op de relatie tussen kunst en landschap. Met de nuchtere poëzie van Veenenbos en Bosch worden 26 ontwerpen uitgelicht, waarin de conceptuele benadering duidelijk naar voren komt. Ben je meer filosofisch ingesteld, lees dan ‘Natuur in mensenland, essays over ons cultuurlandschap’ van Martin Drenthen. Ben je meer geïnteresseerd in kunst in relatie tot het landschap? Probeer dan Gids voor Land Art in Nederland, met leuke uitjes voor wie in Nederland op vakantie gaat/ op pad wil. En tot slot het boek ‘The future city’ om een idee te krijgen van wat er ons allemaal te wachten staat in het kader van steden en klimaat.
Alena Blonk, oud-student Tuinarchitectuur: “Er stonden al een paar wildplukboeken in de kast, maar deze mocht niet ontbreken: een prachtig vormgegeven zakboek die bij het kookboek ‘Van Boven in het Wild’ hoort. Het kookboek is wat te zwaar en te groot om mee te nemen tijdens wandelingen. Daar staan de recepten in om met gevonden eetbare planten iets te kunnen maken. Met het zakboekje ‘van Boven in het Wild’ neemt Yvette van Boven ‘ons aan de hand’ mee in het leren herkennen van wilde, eetbare planten. En laat er nu heel veel eetbaars te vinden zijn. In het bos, op de Hoge Veluwe of zelfs in een stadspark. Wel goed uitzoeken en zeker weten wat je plukt, maar dat staat allemaal uitgelegd in het zakboekje. Thuis kan je er vervolgens iets lekkers van ‘brouwen’ met een recept uit het kookboek van Yvette van Boven. Smakelijke vakantie!”
Oproep aan onze volgers: Heb jij nog ultieme boeken over planten en tuinen gerelateerd aan klimaat, ecologie, biodiversiteit, kunst of andere thema's? Deel ze met ons en andere groenliefhebbers door ons te taggen op Facebook of Instagram.