Zinderende Zomertips – Tuinen, Parken, Musea en Natuur

July 14, 2022
Marleen Bos en Alenka Milward

Onze community groeit – mede dankzij de gewaardeerde interviews van onze (oud-)studenten. En daar zijn we natuurlijk ontzettend blij mee! Ook voor onszelf zijn de verhalen van carrièreswitchers, ondernemende pioniers en leergierige tuinontwerpers een inspirerende vorm om liefde voor groen te delen. En, goed nieuws: kennis, plezier, tips, slimme vondsten, interviews rondom groen, biodiversiteit, duurzaamheid, daar blijven we onze studenten, alumni, andere OntwerpAcademie-fans en jóu, óók tijdens de rustiger zomerperiode mee verblijden. We vroegen onze collega’s én (oud-)studenten naar hun Zinderende Zomertip en verzamelden alle tips in twee categorieën die we delen op onze blogpagina.

In deze blog vind je tips met bijzondere tuinen-, parken-, musea- en natuurtips, in Nederland én bij onze buurlanden. Dus lieve volgers, gun jezelf een korte of langere break, trek er op uit, kijk, ontdek en verwonder. Alleen, met een vak- of studiegenoot, gezin of vriend(in). We wensen je een fijne zomer!

Landschapsontwerp voor verwoeste kasteel Etzenrade door Lola Landscape en Piet Oudolf


Trompenburg Arboretum is een van mijn favoriete groene hang-outs in Rotterdam,” tipt Alenka Milward, communicatie- en evenementenmedewerker. “Hier vind je rust, ruimte en groen in de stad. Het is een verkoelende oase waar je heerlijk kunt wandelen. Bij de bomen en planten staan naambordjes en onderweg kom je fijne zitplekjes tegen om een boek te lezen of gewoon te genieten van de omgeving. Een van mijn nieuwe ontdekkingen is het historisch landgoed van het verwoeste kasteel Etzenrade in Limburg. Ontstaan uit een samenwerking van het Rotterdamse ontwerpbureau Lola Landscape en Piet Oudolf. Je kunt het landgoed bezoeken als onderdeel van een wandelroute.”  

Voorbeeld van afbeelding
Land-Art beeld voormalige deltagoot in het Waterloopbos bij Marknesse, foto door Irma Jansen


Irma Jansen, oud-student Tuinarchitectuur en Plantenkennis: “Ik hou niet alleen van groen, maar ben ook gecharmeerd van mooi, oud beton tussen het groen. Onderstaande kunstwerken vallen voor mij in de categorie: ik zou willen dat ik ze zelf had bedacht ;-). Wat me er niet van weerhoudt om er telkens weer van te genieten. 

Tip 1: Waterloopbos bij Marknesse (natuurmonumenten, Voorsterbos) is een voormalig terrein voor waterloopkundig onderzoek. Het was een proefterrein van het Waterloopkundig Laboratorium De Voorst, een nevenvestiging van het Waterloopkundig Laboratorium in Delft. Tijdens de boswandeling vind je restanten en ruïnes van bouwsels van voornamelijk grootschalige proefopstellingen van waterkeringen en dammen. Sommigen zijn weer mooi opgeschilderd in groen of rood. Het klapstuk staat bij binnenkomst bij de uitspanning van Natuurmonumenten: de voormalige deltagoot die door een kunstenaarsduo is bewerkt tot een prachtig land-art beeld. 

Tip 2: Een andere bijzondere plek is de doorgezaagde bunker bij de Diefdijk Bunker en Groepsschuilplaats 599 bij afslag Everdingen, gemeente Culemborg. Je kunt 'm langs de snelweg A2 al zien liggen, maar het is de moeite waard om er echt doorheen te wandelen.”

Serie foto's met Boeddhabeelden uit de expositie Typisch Nederland van Jan Dirk van der Burg in het Fotomuseum in Rotterdam

Dolf Houtman, oprichter en ontwerpdocent, tipt twee foto exposities (fijne binnenactiviteit op warme dagen): Antropoceen van Edward Burtinsky in Helmond en Typisch Nederland van Jan Dirk van der Burg in FOMU Rotterdam (ook na de zomerperiode nog te bezoeken t/m 30 oktober) als afsluiting van zijn ambtsperiode als 'Fotograaf des Vaderlands', beluister hier de podcast over deze bijzondere tentoonstelling.

Een originele vakantietip van Ploni Sikkes, docent Tuinarchitectuur: “Maak tekeningen in plaats van foto's. Je gaat dan heel anders kijken naar de plek waar je bent, je gunt jezelf zo de tijd om de omgeving in je op te nemen. En, zo kun je meteen je tekentechnieken ontwikkelen.”


Stagecoördinator Peter Kroesen: “Ik ben helemaal enthousiast over Park De lage Oorsprong bij Oosterbeek. De villa aan de Rijn is in de Tweede Wereldoorlog vernietigd. Maar de plattegrond van de villa kun je er nog zien en de tuin is hersteld en op een mooie manier aangevuld. Zeker een bezoek waard! Mijn museumtip: Direct over de grens bij Neuss in Duitsland ligt Museuminsel Hombroich, een combinatie van kunstmuseum en natuurpark. Heel erg mooi!”  

Festival Jardin in Chaumont-sur-Loire


Mirjam van de Velde, ontwerpdocent Tuinarchitectuur: “Ben je deze zomer in de Loirestreek in Frankrijk? Sla dan het festival Jardin in Chaumont-sur-Loire niet over. Het tuinenfestival ligt naast het kasteel van Chaumont wat hoog boven de rivier de Loire ligt. Dit jaar is het thema ‘De Ideale Tuin’. De uitdaging voor de tuinontwerpers luidde als volgt: “In een tijd waarin onze relatie met de natuur en planten - als gevolg van intensieve verstedelijking, opwarming van de aarde, toegenomen verlangen naar natuur en voedsel - aanzienlijk is geëvolueerd, is het tijd om na te denken wat onze ideale tuin is. Een kunstwerk? Een voedzame moestuin? Een therapeutische ruimte? Een plaats van biologische teelt? Kan de ideale tuin niet al onze verwachtingen en al onze eisen samenbrengen: filosofisch, esthetisch, ecologisch, smaakvol? Om tegelijkertijd mooi, goed, organisch, herstellend, troostend, innovatief, zuinig in water en energie te zijn, maar vooral om harmonie en smaak te verhogen, welzijn en geluk te genereren? Het samenbrengen van al deze eigenschappen, is dat mogelijk of illusoir? Realistisch of tegenstrijdig?”  

Mirjam: “Bij het tuinenfestival zie je bij uitstek hoe je een idee kunt uitwerken tot een tuin en alles in dienst staat van het idee. Naast 25 tijdelijke tuinen als onderdeel van het tuinenfestival is er ook een tuin/park in de Engelse landschapsstijl en een park met landschapskunstwerken en meerjarige tuinen. En let dan bij je bezoek aan het park hoe fantastisch er ontworpen is, met gemengde borders van vaste - en éénjarige planten.”
Blooms of Bressingham in de buurt van Cambridge, foto Marlien van der Linden

Marlien van der Linden, plantenliefhebber en –expert en docent Plantenkennis, tipt een aantal tuinen in Nederland en in onze buurlanden België en Groot Brittannië. “Door heel Nederland kun je verschillende open tuin routes vinden en soms zetten particuliere tuinen hun poort open in het weekend, leerzaam en erg gezellig om met de tuinbezitters te praten: www.groei.nl, www.tuinenstichting.nl, www.bezoekmijntuin.nl. Neem ook eens een kijkje bij open tuinen bij onze zuiderburen: www.open-tuinen.be waar je ook ook prachtige Arboreta en Botanische tuinen hebt: Botanische tuin Meise en Arboretum Wespelaar nabij Brussel, Arboretum Kalmthout net over de grens bij Roosendaal en Arboretum Bokrijk bij Hasselt.

Op het Britse eiland zijn heel veel prachtige tuinen te bezoeken maar als je er één zou moeten kiezen dan is Wisley Gardens, ten zuiden van Londen. Dit is hét paradepaardje van de Royal Horticultural Society, de grootste organisatie in de UK ten aanzien van tuinen en tuinieren. Je kunt er makkelijk een hele dag vertoeven. Alle moderne snufjes en ontwikkelingen, ook ten aanzien van het milieu worden verwerkt in de tuin.

De bronafbeelding bekijken
Tuinen de Verwondering, foto Arjan van Dijk

Jurgina Feith, oud-student Tuinarchitectuur kaatst een tip terug naar de OntwerpAcademie: “Tuinen De Verwondering, vlakbij Oosterhout in Noord-Brabant, behoren voor mij tot de mooiste Nederlandse tuinen die ik ken. Misschien een goed idee om vanuit de OntwerpAcademie een excursie te organiseren? De tuinen zijn namelijk alleen te bezoeken op afspraak en voor groepen.”

Marleen Bos, tekstschrijver en interviewer: “Schaf een museumkaart aan en ga deze zomer op bezoek bij Nederlandse musea. Een aantal musea heeft een interessante tuin of zijn alleen maar tuin. Tips: Museum de Pont in Tilburg, de Botanische Tuinen in Utrecht, Botanische Tuin De Kruidhof in Buitenpost, het Openluchtmuseum in Arnhem, Museum de Buitenplaats Eelde, Museum Voorlinden in Wassenaar en het Kröller-Müller Museum op de Hoge Veluwe.”  
Voorbeeld van afbeelding
"Tip Yü-lien Tjiong: ren, fiets of wandel je dagelijkse route eens achtstevoren en ik weet zeker dat je nieuwe verrassende dingen ziet!"

Yü-lien Tjiong, oud-student Tuinarchitectuur: “Een paar keer per week ren of wandel ik. Door bos, duin of op het strand. Te vaak hetzelfde rondje; ik kan het bijna lopen met mijn ogen dicht. Laatst realiseerde ik me dat ik vaker een andere route zou willen lopen. Om beter te kijken en dus meer te zien. En, ik ging het andersom proberen. Alleen al door een route andersom te lopen, zie je zoveel nieuwe dingen. En het leuke is dat je dan dezelfde boom in verschillende jaargetijden anders ervaart.

In de winter zie ik de grove stoere bast van de Pinus sylvestris. Als ik omhoog kijk, dan zie ik eindelijk de geurige bloesem en sierlijke zaden van de Tilla cordata (Winterlinde) hangen, verstopt onder het blad. Maar ook verschillende heesters met bijzonder blad en opvallende bessen in het najaar ontsnappen niet meer aan mijn aandacht. Verrassend vind ik hoe opvallend de witte helmknoppen zijn van Plantago lanceolata (Smalle weegbree). En wat denk je van deze Land Art compositie, die ik op een dag ontdekte in het bos?  Dus mijn tip is, ren, fiets of wandel je dagelijkse route eens achterstevoren en ik weet zeker dat je nieuwe verrassende dingen ziet!” 

De bronafbeelding bekijken

Alenka sluit de zinderende reeks af met nog een daktuin-tip, een must-see voor tuin- en plantenliefhebbers: de jungle-achtige daktuin op het Inspyrium in Cuijk in de omgeving van Nijmegen. Ontworpen door VIC Landscapes en de beplanting en bomen zijn uitgezocht door Boomkwekerij Ebben. Zij wonnen afgelopen juni de Rooftop Award uitgereikt door Rooftop Revolution. Het dak wordt geprezen om de mooie vormgeving, afwisselende beplanting, sfeer, gebruikersfunctie, innovatieve elementen en de aandacht voor natuur en biodiversiteit, o.a. met eetbare planten. Bekijk het project en lees meer over de award en twee andere inspirerende daktuinen die een gedeelde tweede plaats behaalden.

Tot slot een oproep aan jou! Sta jij na het lezen van deze zinderende zomertips te popelen om jouw ultieme zomertip te delen met ons? Tag ons @ontwerpacademie in jouw story of bericht op Facebook of Instagram waar wij het kunnen delen met onze community groenliefhebbers en -professionals.
No items found.