Botanische Industrie, het thema voor een unieke binnentuin

January 7, 2021
Marleen Bos
“Hilde stelde voor om foto’s op Pinterest te plaatsen met de sfeer die ons aanspreekt. Zo kon zij zien wat wij leuk vinden en in welke richting ze moest gaan denken. Haar eerste presentatie was een schot in de roos - wat een mooie ideeën, we waren direct enthousiast!”


Gebouw 16 in Hengelo was in de 19de en 20ste eeuw een belangrijk onderdeel van de Stork-machinefabriek. Nu een uniek project in wording waar een opslagplaats voor klassieke auto’s wordt samengevoegd met een Bed & Breakfast. Eigenaren René en Monique vroegen De OntwerpAcademie mee te denken over een nieuw te creëren binnentuin.

Stagebegeleider Peter Kroesen: “Negen van de tien keer vindt een stageproject plaats aan het einde van de opleiding Tuinarchitectuur. Het is het ideale moment om de opgedane kennis in de praktijk te brengen en alle stappen voor een actuele en ‘echte’ ontwerpopdracht te doorlopen. Bij het koppelen van een stageproject kijken we altijd goed naar de achtergrond en aanwezige kennis van de student. Vaak hebben zij al korte of langere tijd werkervaring die van pas kan komen bij de vraag van de opdrachtgever. Hilde Reichgelt is interieurarchitect, door haar liefde voor tuinen en groen, koos zij in 2020 als aanvulling voor de opleiding Tuinarchitectuur. Ook al was zij nog maar net gestart, het ontwerpen van deze ‘binnen-buitenruimte’ in Hengelo paste perfect bij haar.”

Over de tuin, het gebouw en de gebruikers

De vraag is een binnentuin te ontwerpen over drie verdiepingen in de ruimte tussen de voormalige fabriekshallen en de voorgevel. Om deze binnenplaats te realiseren is een deel van het dak achter de voorgevel, verwijderd – hierdoor ontstaat een open binnen-buiten-situatie. Op de tweede verdieping wordt het woonhuis van de opdrachtgever gebouwd, waarbij het terras een deel van de binnentuin zal overdekken. Op de eerste verdieping zullen vier containers worden ingericht als Bed & Breakfast. In de voormalige fabriekshallen op de begane bevindt zich een stalling voor oldtimers, er wordt momenteel gewerkt aan een werkplaats met brug en een clubgebouw met bibliotheek.

Industrieel

De binnenplaats bestaat uit twee delen, gemarkeerd door een niveauverschil van ca. 20 cm. Het verhoogde deel ligt onder de eerste verdieping en is dus het overdekte deel – hier zal o.a. het ontbijt worden geserveerd voor de gasten. Het lagere deel, direct achter de gehele voorgevel, krijgt de functie van binnentuin. Hier staat ook een rechte steektrap met een industrieel uiterlijk, die naar de eerste en tweede verdieping leidt.

Wensen en mogelijkheden

Hilde: “Een functionele en gemakkelijk te onderhouden tuin en binnentuin, die de industriële uitstraling van het gebouw benadrukt, dat was het belangrijkste uitgangspunt van de opdrachtgever. Een plek waar gasten en bewoners prettig kunnen verblijven, soms met elkaar maar ook met de mogelijkheid tot aparte zitplekken. Omdat nog niet duidelijk is of het pand bewaard kan blijven voor de toekomst of misschien toch moet worden gesloopt, kiezen we waar mogelijk voor hergebruik van materialen."

Planten en kleuren

"Voor het beplantingsplan heb ik gekozen voor grassen en stevige stoere beplanting waaronder twee bomen in bakken om de hoogte van de ruimte te benadrukken en vanaf de etages verbinding te maken met de tuin. Ook de ingetogen kleuren met groen- en grijstinten sluiten aan bij het industriële karakter. Lavendel moesten we helaas schrappen vanwege een gebrek aan zonlicht.”

Het beplantingsplan

Sfeerimpressie in beeld en woord

Uit de presentatie van Hilde: ‘De binnentuin van Gebouw 16 is als een groene oase, een weldadige plek om te relaxen en weg te dromen naar vervlogen tijden. Niet alleen vanwege de geschiedenis van het pand, maar ook door René’s passie voor oldtimers die hier een plek krijgen, maak je een sprongetje terug in de tijd. Een plek waar de gasten van de Bed & Breakfast, de bewoners, eigenaren van de klassieke auto’s en bezoekers, elkaar kunnen ontmoeten. Het licht valt, gebroken door het strakke architectonische lijnenspel van de dakspanten op de binnenplaats. Het contrasteert met de veelvormigheid van grote bladeren, mossen en grassen. Na verloop van tijd zal de binnentuin uitgroeien tot een plek waar de natuur het gebouw steeds meer lijkt over te nemen.’

Leerdoelen

Peter: “De uitdaging voor Hilde was het ontwikkelen van een helder concept in een ingewikkelde ruimte. Juist door haar ervaring als interieurarchitect was het voor Hilde tegelijkertijd snel duidelijk de tuin als verlenging van de binnenruimte te zien. Volgens haar analyse en met behulp van sfeerbeelden van de opdrachtgever, heeft ze mede door haar achtergrond een perfect concept gepresenteerd. Mijn ervaring met Hilde laat eens te meer zien dat het lesgeven in kleine groepen een belangrijke kracht is van de OntwerpAcademie. We kennen de kwaliteiten en doelen van onze studenten. Mede daardoor kunnen wij bij zowel het koppelen van een stageproject als tijdens de begeleiding, ingaan op de individuele vaardigheden en de toekomstwensen van de student. Door al in een vroeg stadium te werken aan dit stageproject ondervond Hilde al snel dat tuinarchitectuur voor haar inderdaad een logische en belangrijke aanvulling is voor haar toekomstvisie, het gaf haar een enorme boost. Hilde’s thema, botanische industrie, waarbij de natuur het gebouw op den duur overneemt, vind ik bovendien heel mooi en sterk gekozen. Precies zoals de opdrachtgevers zelf zeggen: een schot in de roos.”

No items found.