Corona en Anemone

March 15, 2020
Ingrid van der Ven

Bij het woord Corona dacht ik voorheen altijd meteen aan een Anemone soort. Sinds de uitbraak van het coronavirus is dit wel anders. Momenteel bepaalt de ontwikkeling van het coronavirus of geplande activiteiten kunnen doorgaan. Dat geldt natuurlijk ook voor de eerstvolgende excursie van de OntwerpAcademie naar de Keukenhof, op 3 en 4 april en we volgen daarom alles op de voet. Vooralsnog wachten we alle ontwikkelingen af en kom ik nu eerst terug op die anemoon.

Anemone coronaria

In de naam Anemone coronaria zit het woord corona. Corona betekent in het Latijn letterlijk kroon of krans en wordt, bij een cirkelvormige structuur, toegevoegd aan wetenschappelijke namen. Het Corona Covid-19 virus behoort tot de groep Corona virussen die allemaal een krans hebben rond de virusdeeltjes. In de plantenwereld is een corona een cirkelvormige structuur in de bloemkroon. Het kan een krans van meeldraden zijn, een ringvormige vlek of een complete kroonvormige structuur, zoals de bijkroon van een Narcis. De Anemone coronaria heeft een opvallende krans van meeldraden en vaak een ringvormige vlek. Dat maakt deze soort heel herkenbaar.

Andere planten met corona in de wetenschappelijke naam zijn bijvoorbeeld de kruidachtige plant Lychnis coronarius, prikneus in het Nederlands, of de heester Philadelphus coronarius, de boerenjasmijn. Ook bij deze planten heeft de naam te maken met een kroonvormige structuur. Maar goed, om bij de planten van de excursie te blijven, zowel diverse Anemone als Narcissus soorten zijn natuurlijk te bewonderen in de Keukenhof, samen met heel veel andere prachtige bollen en knollen. En hopelijk krijgen we daarmee weer mooie associaties bij het woord corona.

De bijkroon, ofwel corona van Narcissus

Bollen en knollen: verrassend veelzijdig

De excursie Keukenhof wordt jaarlijks georganiseerd, in aansluiting op de module Bollen en knollen van de cursus Plantenkennis Compleet. Tijdens deze module leren we veel over deze bijzondere plantgroep en opvallend is de enorme veelzijdigheid. Van tere lage soorten tot hoge flamboyante soorten en uit alle werelddelen. Opvallend is ook dat er voor alle seizoenen soorten te vinden zijn. Tijdens deze excursie richten we ons natuurlijk op de voorjaarsbloeiende soorten en waar beter dan in het wereldberoemde bollenpark de Keukenhof.

Toepassing

Door het kijken naar planten leer je veel. In de Keukenhof worden jaarlijks nieuwe beplantingsplannen gemaakt, waardoor ieder jaar andere mogelijkheden getoond worden. Zoals met vele plantgroepen, is er bij de toepassing van bollen en knollen ook sprake van verschillende trends. Een aantal decennia geleden werden bloembollen voornamelijk toegepast per soort. Grote groepen van een enkele soort werden in bepaalde patronen gerangschikt. Steeds meer is er een voorkeur voor een natuurlijke beplanting, waarbij bollen en knollen gemengd worden of worden toegepast in combinatie met vaste planten, bomen en heesters. Met name de stinsenbollen zijn geschikt voor verwildering en passen in een duurzame beplanting. Ook hiervan zien we mooie voorbeelden in de Keukenhof.

Eranthis hyemalis, de winterakoniet, is een echte stinsenplant

Excursie – rondleiding en aanmelding

De rondleiding op beide excursiedagen wordt verzorgd door bollenexpert Miek Stap. Miek is kind aan huis in de Keukenhof en haar expertise vormt dan ook een absolute meerwaarde voor deze excursie. De excursie op vrijdag 3 april is inmiddels volgeboekt. Op zaterdag 4 april zijn nog plaatsen beschikbaar. Meer informatie over de dagindeling en aanmelding is te vinden op onze website Excursie Keukenhof.

Zoals ik eerder vermeldde, wachten we bij de verdere organisatie alle richtlijnen van de overheid af m.b.t. het Coronavirus en uiteraard nemen wij hierin onze verantwoordelijkheid. De Keukenhof heeft ook een gewijzigd beleid aangekondigd met o.a. pas op 1 april de opening i.p.v. op 21 maart. De online kaartverkoop is op dit moment stopgezet. Ook deze ontwikkelingen volgen we nauwlettend.

We hopen vooralsnog op twee mooie en inspirerende excursie dagen!

No items found.