Examentips Beplantingsadviseur

April 23, 2024
Jetteke Sjouke

Voor mijn gevoel is het nog heel recent dat we het examen Beplantingsadviseur opstartten. En toch overhandigen we binnenkort alweer de derde examengroep het diploma. Ruim dertig studenten mogen zich dan Beplantingsadviseur noemen.

Petje af voor al deze studenten die hun schouders zetten onder de opdrachten die ze toegestuurd kregen. Ook petje af voor de examinatoren die de uitwerkingen vervolgens kritisch moeten bekijken en beoordelen. Graag deel ik enige aantekeningen van de examinatoren zodat je er je voordeel mee kunt doen, of je nu wel of niet besluit examen te doen.

Visie
Als beplantingsadviseur kijk je naar een ontwerp van een ander. Wat is jouw visie op het BIP van de ontwerper? Kun je hierop doorontwerpen? Neem de ruimte om een eigen onderbouwde analyse - zichtlijnen, massa/ruimte, zichtlijnen, groeiplaatsfactoren en zo - te maken. Dit helpt je keuzes te maken in hoogte en compositie. Onderbouw ook je keuzes. 

Weet dat je als Beplantingsadviseur mag afwijken van het BIP. Pak de vrijheid je eigen visie en keuzes te maken om het ontwerp te versterken, onderbouw dit wel met beelden en tekeningen. Zoek vooral de essentie van je visie op de beplanting en maak het concreet.

Tekeningen
Maak themakaartjes, trek er conclusies uit, formuleer je hoofduitgangspunt en vertaal dit alles naar het beplantingsplan. Vergeet niet dat je bij het ontwikkelen van je beplanting eerst met de vorm begint. Maak dan ook aanzichten hoe de plantmassa’s zich tot elkaar verhouden. Wat wil je met de verschijningsvorm en de massa in de beplanting. En maak ook ruimtelijke tekeningen als doorsnedes en massa/ruimte tekeningen. Wat is er nodig in de tuin om het ontwerp te versterken of ondersteunen? Zorg dat de tekening die je maakt de relevante informatie heeft.

Kies een referentiebeeld wat duidelijk weergeeft wat je visie op de plek is (ruimtelijk gezien). Bij voorkeur niet alleen van beplanting maar ook van een ruimtelijke vertaling. Als je voor een referentiebeeld kiest, zet deze dan consequent door.  

Zorg dat je tekeningen leesbaar en op schaal zijn en je idee ondersteunen.

Beeld
Let op de groepsgrootte van de beplanting en of de keuze van de soort ook het beeld geeft wat jij voor ogen hebt.  

Denk bij de keuze van de beplanting aan de seizoenen: wanneer bloeit welke plant in welk seizoen, wat is wintergroen en geeft dus het winterbeeld. Laat het in tekeningen zien.  Laat ook zien hoe de beplanting zich ontwikkelt in de tijd: in het begin is er relatief weinig schaduw terwijl later de bomen impact hebben op de beplanting. 

Leesbaarheid

  • Formuleer de volledige wetenschappelijke naam (niet de Latijnse naam) en de Nederlandse naam en noteer de schaal van elke tekening (+papierformaat en noordpijl).
  • Nummer je plantoverzicht op volgorde, dit verhoogt de vindbaarheid, en zet in de lijst duidelijk waar de bomen, heesters, klimmers etc. staan. 
  • Je maakt je beplantingsplan ook leesbaar als je het uitdiept per plantvak. En zet je elk plantvak op een apart blad dan kun je er ook nog de aanzichten bij zetten.  
  • Formuleer de plantmaat van de bomen. Deze zijn belangrijk in het ontwerp. Met welke maat wil je starten? 
  • Formuleer plantafstanden en plantverband – belangrijk voor de aanleg - en maak hiervan een aparte tekening (zw/wit). 

Onderhoud

  • Het terug laten komen van het assortiment in grotere groepen maakt het onderhoud makkelijker.  
  • Let op bij de keuze van kortlevende planten die de neiging hebben tot uitzaaien en wegvallen in relatie tot onderhoud.  
  • Neem de klant mee in de mogelijke ontwikkeling van de border in de loop van de tijd, bijv. uitzaaien en /of wegvallen. 
  • Help de klant als je een onderhoud intensieve beplanting kiest met een duidelijk onderhoudsschema.    

Vragen over het examen? Neem gerust contact met me op: Examenbureau@ontwerpacademie.nl  

Jetteke Sjouke
Examenbureau OntwerpAcademie

Lees ook:
Een StageProject is ideaal als voorbereiding op het examen

4 Redenen waarom Schetssessies zo belangrijk zijn voor onze studenten

Feestelijk diploma-uitreiking voor studenten Tuinarchitectuur

Jan Janse: ‘Tuinontwerpers hebben de samenleving iets te bieden. De OntwerpAcademie ziet dat

Wil je op de hoogte blijven?
Wordt dan lid van onze community OA-connect.

Vergeet onze socials niet:
LinkedIn | Facebook | Instagram

No items found.