Groene familietuin bij nieuwbouwhuis

April 8, 2020
Marleen Bos
“Heel bijzonder hoe je alles hebt bedacht en uitgewerkt, echt vakwerk!”

Een tevreden klant is de kroon op het werk van onze studenten. Ook nu in ‘coronatijd’ kunnen StageProjecten doorgaan zoals we gewend zijn. Het enige verschil is dat student, opdrachtgever en stagebegeleider op afstand of afzonderlijk de tuin bekijken. Alle afspraken en begeleiding vinden verder telefonisch en online plaats. Elke week zetten we een StageProject in de schijnwerpers. Vandaag het ontwerp van student Christina Koutsomailis.

Ingekleurd in het groen, die naam gaf Christina haar ontwerp mee. “De opdrachtgever is een familie met twee jonge kinderen die dit jaar hun nieuw gebouwde jaren dertig huis zullen betrekken. Naast de wens voor een kindvriendelijke en ook onderhoudsvriendelijke tuin, willen de bewoners graag voldoende privacy en houden ze van veel groen, bomen en qua beplanting van o.a. Lavendel en van Annabellen, een Hortensiasoort. Na de inventarisatie van wensen en omstandigheden, ben ik gaan kijken naar zichtlijnen vanuit het huis en de daarbij passende boom- en planthoogtes.

Organische randen

De terrassen en de paden zijn eenvoudig en strak gehouden met rechte lijnen, passend bij het huis en de garage. Als contrast hierop heb ik gekozen voor beplanting langs de erfafscheiding met organische randen om het gevoel ‘in het groen’ te zijn, te versterken. Afwisseling van hoogte, kleur en structuur in deze beplanting, maakt het geheel afwisselend en interessant.”

Stagebegeleider Peter Kroesen: “Christina heeft een opvallende tekenstijl met veel organische en gedetailleerde vormen. In eerdere tekeningen was al duidelijk de structuur van haar ontwerp te zien, maar was het nog te vol en verhoudingsgewijs met te veel grote elementen. Door te kiezen voor ‘minder is meer’, komt elk element nu beter tot uiting en is het ontwerp in balans. Erg leuk te zien ook hoe Christina haar talent voor gedetailleerd tekenen heeft kunnen gebruiken voor de organische vormen in haar ontwerp. Ze heeft een mooie ontwikkeling laten zien tijdens het hele traject. Heel zorgvuldig ook hoe ze het eindproduct zo compleet heeft aangeleverd en uitgewerkt tot in het kleinste detail. Inclusief voorstellen voor verlichting, hekwerk, een bloeikalender en de volgorde hoe het uitvoerend werk aan te pakken.”

Christina: “Het gehele traject kunnen doorlopen, van het eerste gesprek met de opdrachtgever tot en met de presentatie, maakt een stageproject zo waardevol. En dan nu het nieuws dat de tuin daadwerkelijk wordt aangelegd volgens het ontwerp. Dat maakt me wel trots. Als de tuin helemaal af is, ga ik zeker kijken!"

No items found.