Hartverwarmende (oud)studenten
De Groene Sector Vakbeurs 2025 zit er weer op. Ik vond het een bijzondere editie en een pittig positieve ook. Veel gesprekken, contacten, netwerken en verrassend veel (oud)studenten hebben de moeite genomen om de stand te bezoeken om een praatje te maken niet zelden met mooie complimenten over de collega docenten en de toegevoegde waarde van de StageProjecten. Dat zijn hartverwarmende ervaringen die ons volop energie geven en ons eraan herinneren waarvoor we het allemaal doen.
Dank voor jullie enorme enthousiasme! En ja we gaan zorgen dat we in het noorden van Nederland kunnen starten met de opleiding BA.
Passie en ondernemerschap
Opvallend is de motivatie van (oud)studenten. Dat vind ik fantastisch om te horen en om die stralende gezichten te zien. Natuurlijk, vanzelf gaat het allemaal niet. Je hebt niet zomaar een onderneming en je hebt niet ineens een top baan. Waar de een succesvol is met het ‘regelen’ van volgers op de socials, vraagt de ander zich af hoe je meer in beeld kunt komen op de markt. Weer andere studenten hebben elkaar gevonden in samenwerkingen, partnerschappen en dienstverbanden. Nog weer andere studenten kijken met een scherp kritische blik naar wat er zoal geïnnoveerd wordt op de beurs en stellen zich terecht de vraag hoe ‘groen’ dat dan is. Kortom de betrokkenheid en passie waren de afgelopen beursdagen zeer voelbaar. De stand leek zo nu en dan op een reünie.
Volop werk
Werken in het groen is belangrijk, betekenisvol en hoopvol tegelijkertijd. Wij allen werken aan een leefbare en gezondere wereld zoveel werd duidelijk tijdens het ‘ronde tafel gesprek’. De sprekers zaten op een lijn met de tuin/buitenruimte als vehikel om de leefomgeving te vergroenen. De schaal waarop je werkt maakt daarbij niet uit. Dat er nog een enorme klus te doen is werd mij tijdens het ‘ronde tafel’ gesprek wel duidelijk. 50.000 hoveniers de komende jaren volgens John Koomen voorzitter van de VHG. En waar hoveniers nodig zijn heb je ook ontwerpers nodig. Maar de grote opgave zit ‘m vooral in bewustwording en gedragsverandering. Vakmensen en consumenten zullen groener moeten denken en handelen. Lopend over de beurs zie je dat daar nog veel te winnen is. Professionals zullen (nog) meer moeten samenwerken om zo te komen tot ‘samenspel’.
Tijd voor ‘Samenspel’
Mooie verhalen, prachtige intenties en succesvolle ruimtelijke interventies zoals we konden zien bij de inleiding van Nico Wissing, maar hoe kom je daadwerkelijk zover met elkaar dat er sprake is van ‘samenspel’. Ligt daar nu juist niet een opgave voor onze branche organisaties als de VHG en de NVTL? Is het niet mede aan hen om het ‘samenspel’ te omarmen en breed uit te dragen?
Rol VHG
Ongeacht of de toekomstige rol van de hovenier wel of niet veranderd, zij zijn degene die de consument als eerste spreken, zij zijn het die een intensieve relatie aangaan om de tuinwensen om te zetten in realisatie en onderhoud. Dus zij zijn de eerst aangewezenen om de consument voor te lichten of wel tijdig in zien dat het ontwerpwerk overgelaten moet worden aan tuinontwerpers. In dit verband is het logisch dat de VHG - als branche organisatie voor de hoveniers - zich sterk maakt om duidelijk te communiceren over deze professionele rolverdeling waar zowel hoveniers als ontwerpers baat bij hebben.
Dat is wat mij betreft de conclusie van het ‘ronde tafel’ gesprek tijdens de beurs. De deur naar de VHG staat nog meer open. We maken gebruik van de uitnodiging van het VHG om in gesprek te gaan en de rol van de tuinontwerper steviger op de agenda te krijgen.
Ontwerpers en tuinen verdienen het, zeker na al die hartverwarmende reacties.
Lees ook:
Beplantingsspecialist – de beplantingsontwerper van de toekomst
De noodzaak van een beplantingsadviseur
Loslaten van trends is duurzaam
GroenWerkt! Brengt groenbedrijven en studenten bij elkaar
Wil je op de hoogte blijven?
Wordt dan lid van onze community OA-connect.
Vergeet onze socials niet:
LinkedIn | Facebook | Instagram