“De workshop Ontwerp je eigen tuin heeft ons enthousiasme aangewakkerd. De indeling voor de tuin is helder en we kunnen nu ook beter de best passende tuinplanten kiezen.” – Haye
In maart starten de workshops weer, in deze blog neemt beplantingsspecialiste Modeste Herwig je alvast mee met nuttige tips en aansprekende voorbeelden.
Samen met tuin- en landschapsontwerper Peter Kroesen kijk je tijdens de eerste dag van de workshop naar de gewenste sfeer die je tuin moet krijgen en de harde materialen die daarbij passen. Veel aandacht besteedt Peter aan het bepalen van de rode draad voor je ontwerp, het concept. Wat zijn je uitgangspunten, wat past bij jou, je huis en de omstandigheden, hoe gebruik je je tuin? Kortom: hoe kun je met je tuin uitdrukking geven aan je ideeën. wensen of betekenissen. Peter is als geen ander in staat je te helpen zoeken naar de rode draad. Vervolgens maak je eerst een schets om goed naar alle mogelijkheden en wensen te kijken. In de tweede fase werk je de definitieve versie van je ontwerp uit.
1. Wat voor tuin wil je? Stel jezelf eerst de vraag: wat wil ik precies? Een formele tuin om naar te kijken, een fijne speeltuin voor dekinderen, of bijvoorbeeld een strakke tuin met kleurige borders. Maak een wensenlijstje van tuinonderdelen en verzamel knipsels en ander materiaal van tuinen die je aanspreken. Denk ook aan de praktische kant, een pad naar de schuur of bijvoorbeeld houtopslag, en de financiering van het project.
2. Structuur bepalen. Een tuinontwerp zorgt voor een indeling van de ruimte, een duidelijke structuur van vlakken en lijnen. Symmetrie, strakke lijnen en grote vlakken geven rust, een asymmetrisch patroon zorgt voor de nodige spanning. Paden en terrassen vormen het raamwerk van een tuin. Teken een evenwichtige compositie op de plattegrond van je tuin.
3. Harde materialen kiezen. Het karakter van de tuin wordt voor een groot deel bepaald door de gebruikte harde materialen. Bepaal van tevoren welke stijl de tuin moet krijgen en kies materialen die daar bij passen. Twee tot drie verschillende materialen zijn over het algemeen voldoende.
Tijdens de tweede dag van deze workshop gaan we de beplanting ontwerpen, ik help je daarbij samen met beplantingsdeskundige Miranda Spaan. De buitenruimte wordt pas echt een tuin met veel mooie planten! Als je de maat, de vorm en de juiste plek voor de beplanting met hulp van Peter tijdens de eerste dag hebt bepaald, kun je de planten gaan kiezen. Let daarbij op de bloeitijd, vorm en kleur en de hoogte en breedte van een plant. Mooi blad is zeker belangrijk, want de meeste planten bloeien maar enkele weken. Extra zaken waarop je kunt letten bij je keuze: wintergroen, wintersilhouet, geur, vlinderplant en mooie vruchten. Dan zijn er tenslotte de behoeften van de plant, heel belangrijk voor een goede groei en bloei. Houd daarom rekening met de lichtbehoefte van de plant en de bodemeisen. Als we goed naar alle wensen en mogelijkheden hebben gekeken, teken je het beplantingsplan in op de plattegrond van je tuin.
In de royale, zonnige voortuin op bovenstaande foto, is aan weerszijden van het pad een border gemaakt. Hier kun je tussen de planten door lopen om er optimaal van te genieten. Vanuit de woonkamer is er een goed zicht op de borders. Dezelfde soorten worden herhaald zodat er een mooi geheel ontstaat, door afwisseling van kleuren en vormen ontstaan er boeiende combinaties. De witbonte kornoelje heeft fraai blad, in de winter kun je genieten van de rode takken. Een super sterke struik die je goed kunt snoeien. In het vroege voorjaar bloeit er een mix van kleurige tulpen tussen de vaste planten.
Witte knoop, Anaphalis triplinervis ‘Sommerschnee’
Struisriet, Calamagrostis xacutiflora ‘Karl Foerster’
Bonte kornoelje, Cornus alba ‘Elegantissima’
Ooievaarsbek, Geranium ‘Rozanne’
Zomeraster, Kalimeris incisa ‘Madiva’
Duizendknoop, Persicaria amplexicaulis ‘JS Caliente’ en ‘Rosea’
Duizendknoop, Persicaria polymorpha
Vetkruid, Sedum ‘Matrona’
Andoorn, Stachys monieri ‘Hummelo’
Gelderse roos, Viburnum opulus ‘Compactum
Is je tuin groter dan 800 vierkante meter? Volg dan de workshop Ontwerp je eigen tuin XXL. In een eerdere blog kun je meer lezen over deze workshop. Gelijk inschrijven voor de twee-of driedaagse workshop kan natuurlijk ook!
“Prettige en leuke workshop. De investering meer dan waard!” – Ellen