Marlien: Vorig jaar om deze tijd weide ik een Instagram post aan coniferen en pleitte ik voor een herwaardering van deze groep planten. Want coniferen zijn heel goede fijnstofvangers, bieden een thuis aan vogels en insecten en zijn daarmee goed voor (bio)diversiteit. En zijn wintergroen en zorgen daarmee voor kleur in de tuin tijdens de grijze dagen. Ze horen voor mij dan ook zeker thuis in de tuin.
Coniferen waren een tijdje ‘uit de mode’, maar lijkt de opwaartse trend te maken en winnen vooral de naaldconiferen aan populariteit. Ook zijn er een aantal nieuwe cultivars op de markt gekomen die iets grappigs, lugubers of winterkleur toe kunnen voegen aan een beplantingsontwerp.
Kwekerij Geers in Boskoop
Alle groepen die de vakopleiding Beplantingsadviseur volgen, hebben na de les over coniferen de kwekerij van Herman en Thea Geers bezocht. Op slechts 1500 meter van de OntwerpAcademie, stap je bij hen in een totaal andere wereld. Kwekerij Geers is namelijk gespecialiseerd in het kweken van dwerg- en miniatuurplanten en heeft een ruim aanbod dwergconiferen en -heesters. Niet dat je in een beplantingsplan nu gelijk dit soort planten massaal toepast, maar om de diversiteit in plantengeslachten te laten zien is dit een zeer leerzaam bezoek.
Soorten en cultivars
Na een introductie over hoe dwergvormen ontstaan in de natuur, kijken de studenten zelf rond met de opdracht: “Hoeveel verschillende soorten en/of cultivars (taxa in vakjargon geheten) kun je vinden van bijvoorbeeld Pinus?” Een student kwam op maar liefst vijftig verschillende Dennen! Nou, dan kun je als klant niet meer zeggen: “Voor mij geen Den, die heb ik al.” Een variant op de opmerking van een niet-lezer: “Ik heb al een boek.”
Persoonlijke favorieten
Voor een wintertuin vind ik het bijvoorbeeld heel gaaf om coniferen als Pinus mugo ‘Carsten’ te gebruiken. Een Den die in de winter nog mooier warm geel kleurt dan in de rest van het jaar en onder veel omstandigheden floreert. In de buurtplaats je het oranjekleurige Carex testacea ‘Prairie Fire’ met een Heuchera ‘Caramel’. Het hele jaar door succes verzekerd!
Toegevoegde waarde van de Beplantingsadviseur
En juist die enorme diversiteit aan planten laat de waarde en de rol van (planten)kennissen daarmee ons vak, heel goed zien: een beplantingsadviseur maakt onderscheid in het aanbod, kent vele toepassingen en durft te combineren.
Kortom, zet je over mogelijke vooroordelen over coniferen heen en durf ze in je beplantingsplan (op een originele manier) op te nemen. Je zult verbaasd zijn over de mogelijkheden.
Tip voor de kerstvakantie: Ga op zoek naar originele combi’s en plaats ze op ons groene platform OA-Connect. Verras en inspireer elkaar!
Over Marlien van der Linden
Marlien van der Linden is hoofddocent Plantenkennis aan de OntwerpAcademie en is een echte plantengekkie. Ze werkte jarenlang bij kwekerijen in Boskoop, waaronder Plantentuin Esveld, voor ze de stap maakte naar het onderwijs. Ze deelt haar kennis en liefde voor planten niet alleen in haar lessen, maar schrijft er ook graag over o.a. voor vakblad De Hovenier en voor onze volgers op onze online kanalen onder de rubriek Marliens Plantentip. Haar tips reizen met de seizoenen mee.