Het kan goed zijn dat je deze Davidia niet kent of nooit hebt hérkend. Vijftig weken van het jaar loop je er namelijk onbewust langs, heb je niet in de gaten wat een bijzondere bloeiwijze de boom heeft.
Buiten de bloeitijd kun je de boom herkennen aan het vrij donkergroene blad, ovaal tot rond gevormd met een gezaagde bladrand. De kroon is ook slank ovaal en regelmatig van opbouw. In Nederland kan Davidia ongeveer 8 meter worden, maar hij groeit langzaam.
De bloem is opgebouwd uit twee schutbladen, een kleine en een wat grotere met in het midden een kogel van stampers en meeldraden die de eigenlijke bloem vormen. Later worden dit kogelronde vruchten. De bloeitijd is van eind mei tot eerste helft juni, afhankelijk van de temperatuur. Jammer genoeg duurt het jaren voor dat een zaailing bloeit, een boom dus voor de geduldigen onder ons. Hoewel er wel een trucje is: als je een ent van een volwassen boom vastmaakt op de onderstam van een jongere boom, zal de plant veel eerder bloeien. De ent heeft immers de leeftijd van een volwassen boom.
Als je van een bloemenfeestje houdt waar je het hele jaar naar uit kan kijken, is Davidia geschikt voor een doorsnee tuin. Zo niet, ga dan naar een botanische tuin of een arboretum om dit mooie fenomeen te aanschouwen! In Trompenburg Rotterdam bijvoorbeeld kun je ‘m vinden bij de succulentenkas.
Natuurlijk draagt ook deze Vaantjesboom enigszins bij aan de fauna in ons land, ook slaat hij CO2 op, maar een echte natuur-inclusieve boom is het niet. Als de rest van de omgeving daar wel op is ingericht, is het een mooi cadeautje voor jezelf. En wie weet, welk beestje er in de toekomst wel blij mee is. De evolutie staat niet stil!
Marliens Plantentip
Marlien van der Linden is hoofddocent Plantenkennis aan de OntwerpAcademie. Niet alleen deelt ze haar kennis en liefde voor planten in de klas, maar ook schrijft ze erover in verschillende groenbladen zoals vakblad de Hovenier en hier voor de volgers van de OntwerpAcademie.