Tot voor kort was Morpholio Trace voor mij een onbekend tekenprogramma. Ik had zelfs de naam nooit gehoord. Totdat een van de collega’s bij de OntwerpAcademie tijdens de beurs TuinIdee heel enthousiast vertelde over een digitaal programma waarmee je kunt schetsen. En dat dit programma wel eens waardevol zou kunnen zijn voor onze studenten. Zo ontstond het idee voor een Podium Boskoop-avond waar collega en tuinontwerper Jetteke Sjouke laat zien hoe Morpholio Trace werkt en wat je er mee kunt. De lezing was een groot succes. Voor wie er niet bij kon zijn: maandag 10 januari a.s. organiseren we de avond opnieuw. Onderstaand geef ik alvast een inkijkje in de mogelijkheden.
Wat je nodig hebt is een tablet met een tekenpen. De app kun je downloaden. De jaarlijkse kosten voor de app bedragen zo’n 20 euro. Op de tablet na, die een investering vraagt van zo’n 1000 euro, zijn de kosten te overzien. De bedragen noem ik om je een idee te geven, in de praktijk kunnen de bedragen afwijken.
Als je het programma start, opent het met een overzichtelijk werkblad. Links, rechts en bovenaan het werkblad zijn kolommen te zien waar je met diverse functies aan de slag kan. De gehanteerde symbolen zijn begrijpelijk. Het werkt direct en vooral intuïtief. De schaal van je tekenblad is eenvoudig in te stellen, hetzelfde geldt voor het toevoegen van je logo en je bedrijfsnaam. Hoewel het programma beschikt over diverse standaards als plantensymbolen die je kunt toepassen uit de bibliotheek en dat je gebruik kunt maken van standaardtemplates, valt me het persoonlijke aan de tekeningen op. De tuinelementen kleur je in met een tekenpen waarbij je zowel de kleuren als de pendiktes kiest. De getoonde tekeningen hebben een schetsmatig karakter en dat oogt heel prettig. Ook met dit programma werk je in lagen zoals we dat kennen van onder andere SketchUp en Photoshop.
MorpholioTrace lijkt mij vooralsnog een prima programma voor de eerste (schets)fases in het ontwerpproces. Een tablet is handzaam en kun je overal mee naar toe nemen. Elke gemaakte tekening en schets kun je opslaan om er later verder aan te werken. Vooral het intuïtieve en het schetsmatige werkproces spreken mij aan. Het programma heeft ook een functie om 3D te tekenen, maar dat is tijdens de lezing niet besproken.
Tot slot wil ik nog wel benadrukken dat we binnen de OntwerpAcademie de komst van digitale tekenprogramma’s zeker toejuichen, maar dat we het niet zien als een vervanger voor de eerste stappen van het ontwerpproces. Inventarisatie, analyse en concept zien wij als fases waarbij juist het handmatig tekenen en schetsen de ontwerper meer ‘gevoel’ zal geven bij het project. Tijdens de studie Tuinarchitectuur stimuleren we het handmatig tekenen ook om te voorkomen dat studenten teveel met de ‘techniek van de knoppen’ bezig zijn. Tuinarchitectuur is een ambacht, je traint er je hand- en oogcoördinatie. Niettemin neem ik me voor om de mogelijkheden van Morpholio Trace nader te onderzoeken. De lezing van Jetteke Sjouke was voor mij een ideale eerste kennismaking.
Andere digitale tekenprogramma’s zijn onder andere: SketchUp, Vectorworks, Autocad, Landxpert. Mijn ervaring is om vooral te kiezen voor één programma, dan leer je dat programma echt goed beheersen en kun je alle mogelijkheden goed benutten.