Voordat nieuwe docenten starten met een eigen groep, betrekken we hen bij onze activiteiten en lopen ze mee met andere lesgroepen. Afgelopen februari kwam Lars al even buurten bij de schetsende studenten tijdens de consumentenbeurs TuinIdee en in mei zou hij in de lezingenserie Podium Boskoop komen vertellen over zijn visie op ontwerpen voor stadstuinen, zijn specialisme. Door de coronamaatregelen kon dat niet doorgaan, in plaats daarvan maakte hij die maand zijn debuut als docent Tuinarchitectuur.
“Het was gelijk improviseren, want de eerste bijeenkomsten gingen online, via MS Teams. Het schijnt erbij te horen in het onderwijs: de leraar die z'n vak beheerst, maar stuntelt met de videorecorder. Zo voelde het bij mij ook de eerste les ;-). Maar met elkaar kwamen we eruit en de tweede en derde keer gingen meteen al veel soepeler. Met de docenten hadden we afgesproken dat de online-sessies geen vervanging zouden zijn van de fysieke klassikale lessen, maar vooral om huiswerk te bespreken, vragen te beantwoorden en studenten te inspireren. Een goede keuze en voor mij een prima manier om te studenten te leren kennen en te zien waar ze mee bezig waren."
"Ik heb ruime ervaring als ontwerper op diverse schaalniveaus, met een duidelijke specialisatie in de tuinarchitectuur. Sinds vijftien jaar run ik mijn eigen eenmanszaak Veenboer Tuinarchitectuur en heb ik mij gespecialiseerd in het ontwerpen van kleine stadstuinen. In de loop der jaren heb ik echter ook villatuinen, schoolpleinen, festivaltuinen, een tuinbank en een hottub ontworpen. Zelf heb ik twee tuinen, één bij ons huis en een volkstuin. De ene tuin is op zand en de andere op zware klei. Mijn ervaringen met die twee heel verschillende bodemsoorten, zal ik zeker gebruiken tijdens mijn lessen.”
Adri Voorwinden is sinds 2004 zelfstandig landschapsontwerper met een eigen bureau voor ruimtelijke vormgeving en landschap, gespecialiseerd in natuurinclusief ontwerpen en het daarmee vergroten van de biodiversiteit. “Het Nederlandse landschap ligt mij na aan het hart. Ik vind het heel boeiend qua ontstaansgeschiedenis en hoe het zich door de eeuwen heen heeft ontwikkeld en aangepast. De mens speelt hierbij natuurlijk een grote rol. Ik vind het belangrijk dat we zorgvuldig omgaan met ons landschap, met kennis, aandacht en zorg voor alles wat er groeit en bloeit."
"Bij elke ontwerpopgave, hoe klein ook, start ik vanuit het landschap. Hoe is dit gebied ontstaan? Wat groeit hier van nature? Hoe is de samenhang met de omgeving en welke natuurlijke invloeden kunnen we benutten? Dat is voor mij de basis, daarna volgen de vorm en functies. Bij elk project streef ik ernaar natuurontwikkeling toe te voegen en/of de biodiversiteit te vergroten. Mijn opdrachtgevers zijn o.a. gebieds- en projectontwikkelaars, delfstofwinners en natuurorganisaties. Ik kijk er naar uit nu mijn ervaring te kunnen delen. Ik herken mij in wat ik lees, zie en hoor bij de OntwerpAcademie – het is voor mij een goede plek om mijn visie over te brengen: de noodzaak om vanuit het landschap te denken. Heel waardevol en leerzaam vind ik de workshops didactiek van Tjitske Hoekstra en het brainstormen met collega-docenten. In september start ik met een eigen groep!”
Naast de vakopleidingen Tuinarchitectuur, Plantenkennis en diverse groene cursussen, organiseren we vakexcursies, bijeenkomsten, groene evenementen rondom de SchetsKeet en lezingen zoals PodiumBoskoop. Daarnaast coördineren we StageProjecten als onderdeel van ons opleidingsprogramma. Dit betekent dat wij continu op zoek zijn naar gepassioneerde docenten, praktijkbegeleiders en docenten/onderwijskundigen, die een bijdrage willen leveren aan ons onderwijs. Kijk eens op onze vacaturepagina, misschien is er een functie bij die past bij jou!