De opname van het StageJournaal in de vorige nieuwsbrief was zo succesvol, dat alle stageopdrachten in mum van tijd waren vergeven. Dat betekent dat we op dit moment ook geen stageopdrachten meer hebben. Een omgekeerde situatie die we nog niet eerder meegemaakt hebben. We hadden tot nu altijd meer opdrachten dan vraag vanuit studenten. Het maakt zichtbaar dat het doen van een stageopdracht voor een echte opdrachtgever in een behoefte voorziet: praktijkervaring opdoen.
Vanuit de OntwerpAcademie zijn we continue bezig met het werven van nieuwe opdrachten, maar om dit te versnellen doen we een beroep op jullie. We willen jullie vragen je netwerk aan te spreken en in je omgeving rond te vragen.
Nieuwe stageprojecten liggen misschien dichterbij (je eigen) huis dan je denkt! Spreek je netwerk, familie, vrienden, kennissen, buren en collega's aan door bijvoorbeeld een oproep te doen met een appje, mailtje of via je socials dat je voor jezelf en/of voor medestudenten op zoek bent naar een StageProject. Dit kunnen particuliere tuineigenaren, bedrijven of maatschappelijke organisaties zijn die een tuinontwerp nodig hebben voor een nieuwe (collectieve) achter- voor- of zijtuin. Door (een deel van) de tuin als StageProject aan te bieden investeren ze niet alleen in een nieuwe duurzame tuin, maar ook in de beginnende tuinontwerper.
Stuur met je oproep deze link mee waar belangstellenden meer informatie en voorbeelden van stageprojecten door studenten kunnen vinden. Samen hebben we een groot bereik en kunnen we hopelijk met een volgende nieuwsbrief weer een StageJournaal gevuld met nieuw aanbod meesturen.
Tot en met 23 december kun je je inschrijven voor de examenronde van het eerste kwartaal 2023. Heb je vragen over het examen? Stuur een mailtjenaar Jetteke Sjouke van het Examenbureau. Zij vertelt je graag meer over het traject, de tijdsinvestering en de opdrachten.
De workshop 'Regeneratief ontwerpen' op maandag 14 november van Debora Treep en Natascha van den Ban is volgeboekt. Aanmelden kan wel, maar je komt dan op een reservelijst die alleen plek biedt als er mensen afvallen.
Misschien ben je tijdens of na de opleiding naast je huidige baan als zelfstandige tuinprojecten gaan doen of heb je na afronding van de opleiding gelijk de stap gezet om fulltime als tuinontwerper aan de slag te gaan. Elke ondernemer begint ergens. Maar hoe begin je? Hoe bouw je een netwerk op, blijf je doorgroeien, spring je tussen andere groenprofessionals uit en pak je de regie?
Deze vragen vormen tijdens deze interactieve avond de rode draad waarin de praktijk van de zelfstandige tuinontwerper en hoe jij als startende professional het verschil kunt maken centraal staat. Een 'Open Podium' waar oud-studenten en studenten worden uitgenodigd om hun ervaringen uit te wisselen en van elkaar te leren.
Peter Kroesen, eigenaar van ontwerpbureau Kroesendesign en coördinator van StageProjecten, vertelt hoe je met een stageopdracht een professionaliseringsslag van theorie naar praktijk kunt maken. Daarna geven we het woord aan twee (oud)studenten Frithjof Godschalk (Godschalk Groen Service) en Colinda Keesmaat (Tuinen van co) die hun praktijkevaringen delen. De eerste staat aan het begin en de tweede heeft al een reeks uitgevoerde tuinprojecten op haar naam staan.
Na de pauze is het podium voor alle aanwezigen voor vragen, discussie en tips, gemodereerd door Peter. Voor een kerstig hapje en drankje wordt gezorgd!
Als partner van de Nederlandse Vereniging voor Tuin en Landschap (NVTL) ontvingen we de uitnodiging om bomen te sponsoren voor het Bos van de Toekomst in het kader van hun 100-jarig jubileum. Een prachtige duurzame investering die wij van harte ondersteunen! Dan de vraag: hoeveel bomen doneren we dan? We kwamen uit op het symbolische getal van 31, voor elke gediplomeerde Tuinontwerper die in 2021/22 examen bij de OntwerpAcademie heeft gedaan een boom. Hiermee zetten we deze gedreven professionals nog eens extra in het zonnetje voor hun vertrouwen en doorzettingsvermogen!
Op zaterdag 12 november kunnen ze hun eigen boom aanplanten tijden de eerste Boomplantdag in het Noord-Brabantse Liempde, samen met de andere 76 donateurs (leden, bureaus, partners en vrienden) die ook mee zullen helpen om een deel van de maar liefst 1700 bomen een mooi plekje te geven.
Dinsdag 1 november is een nieuwe aanvraagronde voor het STAP-budget (tot €1.000) om een opleiding of cursus te volgen. Een cursus waarvan destartdatum ligt tussen 29 november (niet eerder) en 31 maart 2023. De 'aanmeldpoort' gaat om 10.00 uur open, dus zorg dat je op tijd klaar zit met het aanmeldbewijs (lees hier wat je hiervoor moet doen).
Werkenden in loondienst, zelfstandige ondernemers, carrièreswitchers en werkzoekenden kunnen aanspraak maken op deze subsidie. En wist je dat je met het nieuwe jaar 2023 opnieuw recht op €1.000 STAP-tegoed?
Behalve Morpholio Trace zijn al onze opleidingen en cursussen met STAP-budget te volgen, dus nu ook de cursus Plantenkennis Basis. Ligt de startdatum in februari of maart? Doe dan toch mee met de aanvaagronde van 1 november en vergroot daarmee de slagingskans voor toekenning van de subsidie. Lukt het deze ronde niet, dan kun je het de volgende aanvraagronde in januari nog eens proberen.
De eerstvolgende startmogelijkheid voor Beplantingsadviseur is vrijdag 17 maart 2023. Alle groepen Tuinarchitectuur in Boskoop en Vianen zitten tot einde van dit jaar vol. In Boskoop bieden we nog een extra startmogelijkheid op woensdag 30 november of kun je aansluiten bij de carrouselgroep op donderdagavond 12 januari. In Vianen (dan op onze nieuwe locatie in Houten) is de eerste startmogelijkheid dinsdag 14 februari.