Stageproject met focus op beplantingsplan

May 17, 2020
Marleen Bos

Stagebegeleider Peter Kroesen: “Studenten zijn vaak zo enthousiast over mooie beplanting dat ze in een tuin vaak (te) veel verschillende planten zetten. Over het algemeen is de stelregel, minder is meer. Mooie, opvallende elementen zijn alleen mooi als je niet twintig andere blikvangers in de buurt plaatst. Het beplantingsplan van Arjo Boersma valt op door de zorgvuldige balans waarbij hij ook goed rekening heeft gehouden met de bestaande beplanting. Een slim concept als oplossing voor de uiteenlopende wensen van de opdrachtgever, vormde de basis.

Tuinkamer of Kamertuin?

De tuin naar binnen halen en het comfort van de woonkamer naar buiten brengen. Zo begint Arjo zijn toelichting op zijn concept. Hij heeft gespeeld met de toenemende populariteit van de tuinkamer of serre. Omdat dit juist niet in het wensenpakket voorkwam, draaide hij het om en verdeelde de tuin in drie ‘kamers’, qua sfeer en beleving aansluitend bij de verschillende wensen van de familie. De tuin achter het huis is vooral bedoeld als actieve leef- en speeltuin. Aan de rechterzijde bevindt zich een verhoogd terras en bloementuin. Aan de voorzijde is de tuin meer formeel ingericht met bloembakken van cortenstaal als blikvanger. Een erg leuke en slimme vondst om de gewenste functies te vertalen naar drie zones in de tuin.

Nauwkeurig beplantingsplan

Arjo heeft een overzichtelijk ontwerpplan afgeleverd in een heldere lay-out en met goed verzorgd tekenwerk. Bijzonder vind ik zijn nauwkeurige beplantingsplan en uitgebreide beplantingslijst. De beplanting laat hij heel goed aansluiten bij de gewenste sfeer en uitstraling van de drie zones. Juist door heel precies de beplanting te kiezen, wordt de identiteit van elke tuinkamer versterkt. De achtertuin bestaat vooral uit een speelveld en een paar zorgvuldig gekozen kleine bomen voor natuurlijke schaduw. De voortuin is strak en symmetrisch met in elke plantenbak Japanse hulst omgeven door lavendel.
De zijtuin is een natuurlijke border, weelderig en kleurrijk met planten als Salvia microphylla en Achilla ageratum en verschillende grassen. Kortom, een zeer compleet, duidelijk en leesbaar beplantingsplan, inclusief bloeischema. De geschetste impressie geeft een idee hoe het geheel er uit kan komen te zien. Een lust voor het oog.”

Medebeoordelaar Dolf Houtman: “Ik vind het tekenwerk en de presentatie van Arjo heel netjes. De plantschema’s zijn goed te lezen, de lay-out is keurig verzorgd en het ziet er professioneel uit: een overzichtelijk plan, heldere tekenwijze, functionele lay-out. Wel vielen mij een aantal schrijffouten op in het plantschema: zo schrijf je laurocerasus aan elkaar en niet los en Kniphofia is met een f en niet met een v.”

No items found.