Verhalen, nieuws en tips

In blogartikelen en - interviews vertellen docenten over onze opleidingen, de praktijk, ontwikkelingen in het vak en wat ze inspireert. Ook lees je hier inspirerende verhalen van studenten en alumni Tuinarchitectuur en Plantenkennis over het studeren aan de OntwerpAcademie, praktijkervaring die ze opdoen met onze StageProjecten en het starten van een eigen bedrijf. Nieuws in je inbox? Meld je hier aan voor onze tweemaandelijkse nieuwsbrief.  

Inspiratie voor de beplanting in je tuin

March 7, 2021
Modeste Herwig

Modeste Herwig is tuinfotograaf, groenauteur en specialist in beplanting. Met het ontwikkelen van de workshop Ontwerp je eigen tuin, startte in 2016 haar samenwerking met de OntwerpAcademie. Nu we dit seizoen ons aanbod uitbreiden met de workshop XXL – speciaal voor tuinen groter dan 800 m2 – vroegen we Modeste voor het schrijven van een blog. Aan de hand van twee middelgrote tuinen, geeft ze je volop inspiratie voor prachtige bloemenborders: “De buitenruimte wordt pas echt een tuin met veel mooie planten.” Verfrissend, praktisch en concreet. Uiteraard zijn de foto’s ook van haar hand.

Lees verder

Hieperdepiep: weer oog voor de iep!

February 28, 2021
Ingrid van der Ven

Kun je een positieve ontwikkeling vieren? Wat mij betreft wel! En zeker als het gaat om de prachtige inheemse boomsoort, de iep. Na de decennia lange strijd tegen de iepenziekte staat het geslacht Ulmus weer volop in de belangstelling. Jarenlang onderzoek heeft een reeks aan ziekte resistente soorten opgeleverd en de nodige kennis t.a.v. het indammen van de ziektegevoeligheid. Deze comeback is zeker een feest, ook voor tuinbezitters!

Lees verder

Hoe start je als zelfstandig tuinontwerper?

February 21, 2021
Adri Voorwinden

Tuinontwerpers werken in loondienst, bij een ontwerpbureau, hoveniersbedrijf, tuincentrum, gemeente, kwekerij.. als tuinontwerper kun je op veel manieren aan de slag. Daarnaast zijn er zelfstandige tuinontwerpers, zij runnen hun eigen onderneming. Dat is niet leuker, beter of moeilijker, het is een keuze.

Lees verder

Nieuwsbrief februari '21

February 13, 2021
Marleen Bos

Het is het afgelopen jaar al vaak gezegd: elke crisis kent ook positieve kanten. Crisis dwingt tot reflectie, tot onderzoeken wat echt van waarde is en creativiteit. Als groenopleider zien we het terug in een toename van het aantal studenten, zowel voor Tuinarchitectuur als voor Plantenkennis, met een groeiend aantal carrièreswitchers. Hoewel veel op dit moment nog onzeker is, geeft het ons vertrouwen in dit nieuwe jaar. In deze nieuwsbrief nemen we je mee naar onze huidige activiteiten die (online) blijven doorgaan en waar we achter de schermen mee bezig zijn.

Lees verder

Unlock de Lockdown - Ontwerpwedstrijd 2021

February 12, 2021
Dolf Houtman

De lockdown is een uitgelezen moment om wat langer stil te staan bij alledaagse ontwerpen in onze tuin- en leefomgeving. Ontwerpen die zo gewoon zijn dat wij ze voor lief nemen. Met de Unlock de Lockdown-wedstrijd voor onze studenten, onderzoeken we hoe we het gewone bijzonder kunnen maken door nieuwe vormen en andere toepassingen te bedenken. En hoe mooi zou het zijn als we met de ideeën een positieve bijdrage kunnen leveren aan de problemen die spelen rondom de tuin, het milieu en de leefomgeving.

Lees verder

Jetteke Sjouke: “Wat me steeds meer raakt is het belang van een groene omgeving”

February 7, 2021
Marleen Bos

“Een uitnodigende tuin met een groene schaduwplek, een bankje naast de geurende blauweregen om er je koffie te drinken, een schommel onder de Prunus, een schaal met water voor vogels en insecten. Het hoeft niet ingewikkeld, als de tuin maar bij je past, zoals een fijne, behaaglijke jas.” Jaren geleden alweer rondde Jetteke Sjouke haar opleiding Tuinarchitectuur af, in 2019 vulde ze haar kennis aan met de cursus Plantenkennis Compleet. In een nieuwe serie blogs kijken oud-studenten en -cursisten terug op de lessen en vertellen hoe het nu met ze gaat.

Lees verder

Weet jij wat je wil vertellen met je beplanting?

January 31, 2021
Dolf Houtman

Groenprofessionals zoals ontwerpers, hoveniers en groenvoorzieners maken geregeld tuinontwerpen en beplantingsplannen. Hoe zorg je er als vakman voor dat het beplantingsplan meer wordt dan een verzameling planten die bij elkaar passen?

Lees verder

Ruimte voor zintuigen

January 25, 2021
Ingrid van der Ven

Geuren, smaken, klanken, ze roepen vaak sterke emoties en herinneringen op. Onze zintuiglijke beleving is krachtig. Logisch natuurlijk, want we hebben net als dieren zintuigen ontwikkeld om te kunnen overleven. Van onze vijf zintuigen maken we vooral gebruik van het zien. Beeld bepaalt onze keuzes, vooral door de centrale rol van de vele media in ons huidige leven. Het visuele is ook in onze tuinen het meest bepalend. Maar er valt zoveel meer te beleven.

Lees verder

Ontwerpen is een creatief proces

January 17, 2021
Ploni Sikkes

Met veel enthousiasme volgen de studenten de opleiding Tuinarchitectuur (aan de OntwerpAcademie). Ze zitten vol ideeën en storten zich in het creatieve proces. Tussen het idee en het resultaat maak je heel wat mee.

Lees verder

Botanische Industrie, het thema voor een unieke binnentuin

January 7, 2021
Marleen Bos

“Hilde stelde voor om foto’s op Pinterest te plaatsen met de sfeer die ons aanspreekt. Zo kon zij zien wat wij leuk vinden en in welke richting ze moest gaan denken. Haar eerste presentatie was een schot in de roos - wat een mooie ideeën, we waren direct enthousiast!” ‍ Gebouw 16 in Hengelo was in de 19de en 20ste eeuw een belangrijk onderdeel van de Stork-machinefabriek. Nu een uniek project in wording waar een opslagplaats voor klassieke auto’s wordt samengevoegd met een Bed & Breakfast. Eigenaren René en Monique vroegen De OntwerpAcademie mee te denken over een nieuw te creëren binnentuin.

Lees verder

“Je eigen tuin zelf ontwerpen geeft veel voldoening”

December 6, 2020
Marleen Bos

Naast de opleiding Tuinarchitectuuren de cursussen Plantenkennis, is de tweedaagse workshop Ontwerp jeeigen Tuin een vast en uniek onderdeel in het aanbod van de OntwerpAcademie. Tuinontwerper Peter Kroesen en beplantingsspecialiste Modeste Herwig werken hierbij nauw samen: “De kracht van de workshop? De kleine groepen en de persoonlijke begeleiding, de inspiratie en samenwerking onderling en natuurlijk het echt zelf aan de slag gaan. Het mooiste om te zien is het plezier en de voldoening als een deelnemer met trots zegt: ‘Wow, ik heb mijn eigen tuin ontworpen!’”

Lees verder

Het belang van een goede match

November 22, 2020
Marleen Bos

Gelegen achter een aantal grote eiken in het dorp Vessem in Noord-Brabant staan vijf losstaande woonboerderijen. Hier bevindt zich Zorgcentrum D’n Bolle Akker van Joris Zorg. In drie van deze boerderijen bieden zij psychogeriatrische zorg, in de andere twee wonen mensen met een verstandelijke beperking. Het zorgcentrum is kleinschalig van opzet, met veel ruimte en veel natuur. De vraag aan de OntwerpAcademie: een nieuwe, meer praktische indeling voor de tuin. Een uitdagende vraag. Want hoe ga je met zo’n groot oppervlak aan de slag? Waar begin je? En is het behapbaar als stageproject?

Lees verder

De kracht van de kleine tuin

November 5, 2020
Marleen Bos

Lars heet de volle zaal welkom en vraagt de aanwezigen naar de voordelen van een kleine tuin. De reacties variëren van “weinig onderhoud en minder duur” tot “geborgenheid en meer aandacht voor detail”. Een definitie van een kleine tuin is er niet, maar Lars laat tuinen zien met oppervlaktes tussen de 20 en maximaal 100 m2. Van een extreem smalle pijpenla van 2 meter breed tot een tuin van 15 meter diep. Elke tuin biedt kansen en mogelijkheden, vertelt hij. In een kleine ommuurde en daardoor warmere tuin bijvoorbeeld kan wellicht worden gekozen voor meer exotische planten.

Lees verder

Natuur en perspectief

October 25, 2020
Ingrid van der Ven

De natuur. Vooral dit jaar blijkt ze een essentieel toevluchtsoord om te relativeren en ontsnappen aan de dagelijkse stress. In de natuur kunnen we ontspannen en energie opladen. De geuren, geluiden en kleuren, alles lijkt intenser dan andere jaren. In wezen geeft de natuur ons het ultieme voorbeeld van samenwerking, balans, overleven en groei. En hiermee van toekomstperspectief. Hoog tijd om stil te staan bij deze fascinerende leerschool en bij de vraag: wat doet de natuur met ons? En vooral: wat doen wij met de natuur?

Lees verder

Start je eigen Bedrijf. Een lezing van Pieter de Koning is open, eerlijk en interactief

September 13, 2020
Marleen Bos

Hoe start je je eigen bedrijf? Op geheel eigen wijze prikkelt tuinontwerper Pieter de Koning zijn toehoorders met een aantal stellingen. Met aandacht voor voldoende ruimte voor iedereen, ontvangen we maandag 7 september jl. zeventien bezoekers op onze leslocatie voor de eerste Podium Boskoop-lezing sinds lange tijd. Het blijkt een nieuwsgierige en open groep mensen. Er is veel betrokkenheid en interactie en er worden goede vragen gesteld. Samen met de groep bepaalt Pieter aan de hand van welke stellingen hij zijn verhaal vertelt.

Lees verder

Ingrid's PlantenTip

July 10, 2020
Ingrid van der Ven

Elke maand schrijft onze plantenkennisdocent Ingrid van der Ven een blog voor deze rubriek. Ingegeven door haar tekst van april - waarin ze schrijft dat het belang van 'ons eigen stukje buitenruimte' nog nooit zo groot is geweest - startten we in mei met een wekelijkse serie: Ingrids Plantentip. Gestart op Facebook, plaatsen we de tip vanaf deze week op onze homepage. Zo zijn ze voor iedereen goed te volgen en terug te lezen. Op de vraag hoe lang ze de wekelijkse plantentip denkt ‘vol te houden’, antwoordt Ingrid: “Volgens mij wel jaaaaren 🙂 er zijn zoveel mooie planten die ik kan en wil belichten!”

Lees verder
Download de brochure
Stel je vraag
meld je aan voor een proefles