Verhalen, nieuws en tips

In blogartikelen en - interviews vertellen docenten over onze opleidingen, de praktijk, ontwikkelingen in het vak en wat ze inspireert. Ook lees je hier inspirerende verhalen van studenten en alumni Tuinarchitectuur en Plantenkennis over het studeren aan de OntwerpAcademie, praktijkervaring die ze opdoen met onze StageProjecten en het starten van een eigen bedrijf. Nieuws in je inbox? Meld je hier aan voor onze tweemaandelijkse nieuwsbrief.  

Marlien’s Plantentip april 2024

April 9, 2024
Marlien van der Linden

Op dit moment staat Amelanchier lamarckii, het Krentenboompje volop te bloeien. De plant is makkelijk toe te passen, doet het altijd. Valt in de catagorie, zoals ik ze altijd noem “plant hem niet op zijn kop maar doet het verder altijd”. Droog of vochtig (we hebben hem tijdens de excursie in Amstelveen langs de vijver zien staan, zie foto), zon of schaduw, het maakt hem niet uit. Ook de vorm is variabel; struikvormig, als boompje op eén stam of waar het nu omgaat meerstammig.

Lees verder

Tuinontwerpers hebben een zekere verantwoordelijkheid als het gaat over duurzaamheid in relatie tot tuinontwerpen.

April 2, 2024
Dolf Houtman

Tuinontwerpers hebben een zekere verantwoordelijkheid als het gaat over duurzaamheid in relatie tot tuinontwerpen. Dat zijn grote woorden bovendien is een begrip als duurzaamheid onbruikbaar als je het niet specifieker maakt. Laten we eens kijken hoe het zit. Ontwerpverantwoordelijkheid Die verantwoordelijkheid - als het gaat over bodem, water en ecologie - was er altijd al want je kijkt als ontwerper tijdens de inventarisatie naar zoveel mogelijk aspecten. Met de huidige ontwikkelingen omtrent klimaat zijn bodem, water en ecologie prominenter in beeld gekomen. We spreken er zelfs over dat bodem en water sturend zijn in de planvorming. Veelgehoorde kreten als: duurzaamheid, biodiversiteit, klimaatbestendig krijgen betekenis als je ze koppelt aan de situatie ter plekke. Wat speelt er? Wat is bruikbaar? Deze micro-groeiplaats omstandigheden kan de ontwerper inzetten als leidend bij het ontwerp. Kan - wel te verstaan - want de ontwerper maakt bewuste keuzes via analyse en concept, om uiteindelijk uit te komen bij het ontwerp. Die keuzes zijn noodzakelijk in een beperkte ruimte als een tuin.

Lees verder

Hoe zet je een beplantingsplan op?

March 26, 2024

Deze blog is het vervolg op het filmpje over het ontwerp van de Loetetuin als geurtuin, ontworpen door oud-student Annelies Zaal. Zij legt uit hoe ze tot dit ontwerp voor de opdrachtgever Wim van der Poel is gekomen.

Lees verder

Frederiksoord; extra leslocatie voor de OntwerpAcademie

March 19, 2024
Dolf Houtman

De kogel is door de kerk. We gaan in het Noorden van Nederland lesgeven. Daarmee komen we tegemoet aan een vraag die we vaak krijgen.

Lees verder

4 Redenen waarom Schetssessies zo belangrijk zijn voor onze studenten.

March 12, 2024
Dolf Houtman

We hoeven het niet te doen maar doen het toch! Het organiseren en aanbieden van Schetssessies. Omdat we het belangrijk vinden dat de student veel oefent en in contact komt met de consument. Het is een leermiddel dat deel uit maakt van ons onderwijs. Naast Schetssessies bieden we de student bijvoorbeeld ook StageProjecten [link naar SP’s] aan. Maar nu halen we de Schetssessies er even uit.

Lees verder

Geurtuin De Loete roept de hulp van studenten in!

March 5, 2024

Je bent eigenaar van een lap grond en wil daar iets mee. Dat is de situatiewaar Wim van der Poel nog maar ruim een jaar geleden mee te maken had. Wim kennen we van de enthousiaste verhalen die hij houdt tijdens ons bezoek aan het boomkwekerij bedrijf van zijn kinderen als we voor de excursie Boskoops Glorie op pad zijn.

Lees verder

Webinar SketchUp: waarom werken met SketchUp?

February 27, 2024
Dolf Houtman

Het ontwerpproces bestaat uit een flink aantal stappen. Op enig moment in het ontwerpproces zul je toe zijn aan het maken van maatvaste tekeningen. SketchUp is een fantastisch programma waar je veel kanten mee op kan. Om te beginnen is het betaalbaar maar - misschien nog belangrijker - het is gebruiksvriendelijk. Het is uitwisselbaar met andere CAD programma’s als Autocad en Vectorworks.

Lees verder

Groene Stokpaardjes

February 20, 2024
Dolf Houtman

Onze collega Adri Voorwinden nam in december 2023 afscheid van haar werk als docent bij de OntwerpAcademie. Ze deed dat in bijzijn van haar collega’s, geheel in stijl met haar ‘stokpaardjes’ en prachtige geschilderde mini schilderijtjes. Omdat wij deze stokpaardjes ten volle onderschrijven als organisatie willen wij ze heel graag delen omdat de uitgangspunten aan de basis liggen van ons vak maar vooral ook gaan het kijken. Zien wat er is en zien welke kwaliteiten er al op de plek aanwezig zijn. De ontwerper hoeft ze maar slechts aan te tikken om ze zichtbaar te maken.

Lees verder

Loslaten van trends is duurzaam

February 13, 2024
Dolf Houtman

Drie redenen waarom het loslaten van trends het begin is van een duurzame tuin. 1. Trends zijn tijdelijk. De voorbeelden kennen we allemaal wel: de cortenstalen randen en plantenbakken. De verhoogde plantenbakken al of niet met een zwarte betonnen rand of de dakbomen en leibomen die te pas en te onpas aangeplant worden. Het is nog maar eenpaar jaar geleden dat we afscheid genomen hebben van de schanskorven terwijl er momenteel geen voortuin te bekennen is zonder overmaatse grijze tegels en split of grind als verharding. Gemiddeld genomen verhuizen Nederlanders eenmaal per 7 jaar. Voor wat betreft de tuin betekent dit dat 80% van de toegepaste tuinmaterialen in de container verdwijnen. De zorgvuldig geselecteerde Aziatisch blauwe hardstenen tegels wacht hetzelfde lot. Dat is eeuwig zonde want voor veel materialen zijn er letterlijk en figuurlijk bergen werk verzet. 

Lees verder

Marliens Plantentip - Geen plantentip maar een banen tip

February 6, 2024
Marlien van der Linden, Plantenkennisdocent

Plantentip? Nee, nu eens niet. Niks te beleven in de tuin, koud, nat en donker. Dat is natuurlijk niet waar, er is van alles te beleven in de tuin. Juist nu ontdek je allerlei bijzonderheden: hele vroege bloeiers, mooie knoppen, schilferendebasten enz.

Lees verder

Het belang van onderwijs

January 30, 2024
Dolf Houtman

Wat goed onderwijs is en hoe dat er vervolgens uit ziet zijn vragen waarmee we met gemak een meerdaags symposium kunnen vullen. De stedelijke verdichting, de achteruitgang in de biodiversiteit en de gevolgen van de klimaatverandering maken kennis over het toepassen van beplanting urgenter dan ooit en vooral noodzakelijk. Dat onderwijs hierin een belangrijke rol speelt is evident. De basis voor toekomstgerichte groene plannen valt of staat bij de samenhang van het ruimtelijk ontwerp en kennis van de ter plekke geldende groeiplaats omstandigheden. Dit vormt de basis voor een groene inrichting die bovenstaande uitdagingen het hoofd kan bieden. Het beschikken over plantenkennis (sortiment) is belangrijk, het op een goede manier toepassen van die beplanting is minstens zo belangrijk. Het maken van integrale keuzes waarbij je kijkt naar architectuur, context en omstandigheden vereist kennis. In de praktijk is de integrale benadering soms ver te zoeken. In dit artikel willen we het belang van groen onderwijs onderstrepen en lichten we graag toe hoe wij ons onderwijs inrichten om die beoogde samenhang in de planvorming te realiseren.

Lees verder

Samenwerken - voor een toekomstbestendige winstverwachting

January 17, 2024

Jelle Westra van het Tuinkeur Team is ‘on tour’ met de lezingenreeks: ‘Onze winst is onze toekomst’. Westra spreekt over de ‘harde’ kant van de bedrijfsvoering van hoveniersbedrijven en hoe ontwikkelingen als: inflatie, corona, personeelstekorten van invloed zijn op de dagelijkse bedrijfsvoering. In deze blog kijken we naar het ‘zachtere’ - maar niet minder belangrijke - deel van de bedrijfsvoering; samenwerken.

Lees verder

Groene Sector Vakbeurs 9, 10 en 11 januari

January 9, 2024

Groene Sector Vakbeurs 9, 10 en 11 januari🌿 De Groene Sector Vakbeurs in Hardenberg is dé beurs voor groenprofessionals: tuin- en landschapsarchitecten, hoveniers, ontwerpers en groenvoorzieners. Om te netwerken, up-to-date te blijven van de laatste innovaties op jouw vakgebied en inspiratie op te doen. Naast de 300 exposanten kun je kennissessies bezoeken die ingaan op actuele onderwerpen.

Lees verder

Marliens Plantentip december – Een conifeer maakt sfeer en is goed voor de (bio)diversiteit in de tuin

December 29, 2023
Marlien van der Linden

Elke maand deelt onze plantenexpert Marlien van der Linden een plantentip passend bij het seizoen. Ze sluit 2023 af met een tip over coniferen en de waarde ervan voor de (bio)diversiteit. De beplantingsadviseur leert - uit de boeken, maar juist ook in de praktijk - over de vele soorten die er zijn en hoe je met een conifeer sfeer kunt maken in de tuin. Want met juist met de brede plantenkennis kan de beplantingsadviseur het verschil maken: die maakt onderscheid in het aanbod, kent vele toepassingen en durft te combineren.

Lees verder

Hoe ziet een lesdag bij de vakopleiding Tuinarchitectuur eruit?

December 22, 2023
Alenka Milward

Hoe vertaalt onze onderwijsfilosofie zich naar een les? Eind november liepen we een dag mee met ontwerpdocent Ploni Sikkes en haar studenten. De beplanting stond deze les centraal, theorie en praktijk werden afgewisseld, evenals het lokaal met een buitenopdracht, want groenprofessionals zien echt overal kansen en hun creativiteit in te zetten! Bekijk het beeldverslag voor een inkijkje in het programma, de sfeer en welke elementen zoal behoren tot de gereedschapskist van de tuinontwerper.

Lees verder

Gerealiseerd StageProject Ester van der Werf l Een goed doordacht concept is de basis voor elk tuinontwerp

December 15, 2023
Ester van der Werf, redactie Marleen Bos

Als Ester van der Werf in 2020 start met de opleiding Tuinarchitectuur heeft ze al heel wat groenkennis in haar rugzak. Voor haar werk als docent natuur- en milieueducatie bij de gemeente Den Haag volgde ze destijds een hoveniersopleiding, deed praktijkervaring op in de aanleg en het onderhoud van tuinen én ontdekte tijdens kleinschalige ontwerpopdrachten hoe alles wat zij belangrijk vindt, samenkomt bij het ontwerpen van tuinen. Maar hoe kom je van een conceptidee tot een ontwerp? Dáár wilde ze meer over leren.

Lees verder
Download de brochure
Stel je vraag
meld je aan voor een proefles