Verhalen, nieuws en tips

In blogartikelen en - interviews vertellen docenten over onze opleidingen, de praktijk, ontwikkelingen in het vak en wat ze inspireert. Ook lees je hier inspirerende verhalen van studenten en alumni Tuinarchitectuur en Plantenkennis over het studeren aan de OntwerpAcademie, praktijkervaring die ze opdoen met onze StageProjecten en het starten van een eigen bedrijf. Nieuws in je inbox? Meld je hier aan voor onze tweemaandelijkse nieuwsbrief.  

Tevreden opdrachtgevers van een stageproject

December 15, 2021
Marleen Bos

Met een zeer tevreden opdrachtgever sloot student Gido Mensinga afgelopen zomer zijn stageproject af. Meer dan honderd projecten heeft stagecoördinator Peter Kroesen inmiddels begeleid: “Ik ben heel blij dat studenten Tuinarchitectuur deze mogelijkheid steeds meer benutten. Vanaf het eerste contact met de klant en de inventarisatie van wensen en mogelijkheden tot aan de presentatie van het tuinontwerp. Alle aspecten komen aan bod. Daarnaast valt of staat het succes met de bereidwilligheid van opdrachtgevers. Zij hechten waarde aan het leeraspect en hebben geen tijdsdruk. Met de juiste motivatie is er veel mogelijk. Ik zorg vervolgens voor een goede match.” En dat bleek ook bij het stageproject van Gido weer heel goed gelukt.

Lees verder

Onze eetbare tuin

December 3, 2021
Ploni Sikkes

Afgelopen zomer deed ik enthousiast mee aan de zomerserie De Tuin van... Ik heb sinds dit jaar namelijk voor het eerst een eigen tuin. Een groene tuin met veel beschutting. Om de tuin om te vormen naar een plek die meer bij ons past – met meer inheemse en eetbare soorten - zouden we eerst bomen bijplanten en daarna langzaam de invasieve soorten weghalen. Dat was het idee.

Lees verder

Morpholio Trace, een digitaal tekenprogramma waarmee je kunt schetsen

November 26, 2021
Dolf Houtman

Tot voor kort was Morpholio Trace voor mij een onbekend tekenprogramma. Ik had zelfs de naam nooit gehoord. Totdat een van de collega’s bij de OntwerpAcademie enthousiast vertelde over een digitaal programma waarmee je kunt schetsen. En dat dit programma wel eens waardevol zou kunnen zijn voor onze studenten. Zo ontstond het idee voor een Podium Boskoop-avond waar collega en tuinontwerper Jetteke Sjouke laat zien hoe Morpholio Trace werkt en wat je er mee kunt. De lezing was een groot succes. Voor wie er niet bij kon zijn: maandag 10 januari a.s. organiseren we de avond opnieuw. In deze blog geef ik alvast een inkijkje in de mogelijkheden.

Lees verder

Ester van der Werf: “Door de bevlogen verhalen over kunst, heb ik de musea weer herontdekt”

November 19, 2021
Marleen Bos

“Het overbrengen van mijn liefde voor natuur aan kinderen, zal ik zeker gaan missen. Maar ik wil mij nu echt volledig wijden aan het ontwerpen van tuinen. Ik had steeds vaker het gevoel beiden half te doen. Het was tijd om een keuze te maken.” Ester van der Werf sloot dit jaar de opleiding Tuinarchitectuur af met een examen – de eerste onder de vlag van de OntwerpAcademie. Maandag 15 november jl. ontving zij haar diploma. In een serie interviews kijken studenten terug op de lessen en vertellen over hun dromen en ambities.

Lees verder

Feestelijke diploma-uitreiking voor studenten Tuinarchitectuur

November 17, 2021
Marleen Bos

“De lessen waren een feestje bij de OntwerpAcademie. Superleuk om bij deze lichting afgestudeerden te horen.” Student Irma Jansen van de vakopleiding Tuinarchitectuur, is een van de tien examenkandidaten die maandag 15 november haar OntwerpAcademie-diploma ontving uit handen van oprichter Dolf Houtman en voorzitter van de examencommissie Jan Janse. Op de leslocatie in Hazerswoude-Dorp werd de champagne ontkurkt om het feestelijke moment te vieren.

Lees verder

Jan Janse: “Tuinontwerpers hebben de samenleving iets te bieden. De OntwerpAcademie ziet dat”

November 10, 2021
Marleen Bos

Sinds deze zomer kunnen onze (oud-)studenten hun vakopleiding Tuinarchitectuur afsluiten met het examen Tuinontwerper bij de OntwerpAcademie. De eerste examinering is inmiddels afgerond en maandag 15 november a.s. ontvangen tien examenkandidaten hun diploma uit handen van tuin- en landschapsarchitect Jan Janse. Als voorzitter van de examencommissie stellen we hem hier op deze plek graag aan je voor. We spraken Jan over zijn achtergrond, zijn bestuursfunctie bij de NVTL, zijn fascinatie voor het vak en uiteraard over zijn functie in de examencommissie.

Lees verder

Inspiratie uit de natuur

October 25, 2021
Marieke Koster

De structuur van het cultuurlijk-natuurlijk bos 1) is een beeldenbank voor ons ontwerpersbrein. Altijd geeft het bos nieuw beeld en de mogelijkheid om ruimtelijk te ervaren wat bepaalde structuren doen ten opzichte van elkaar. Naast een plek om te ontspannen en te relativeren is de natuur een inspiratiebron voor velen. Voor mijn eerste blog als docent Tuinarchitectuur, neem ik je daarom graag mee naar buiten.

Lees verder

Het verhaal van de plek als basis voor het tuinontwerp

October 20, 2021
Marleen Bos

‘Een helder concept is de basis voor een logisch en samenhangend ontwerp, een ontwerp dat trends overstijgt, een ontwerp dat een leven lang meegaat.’ Studenten Tuinarchitectuur kunnen deze zin dromen :-). Maar, hoe kom je tot een concept? Waar begin je? Hoe pak je het aan? Jennie Schuiling meldde zich aan voor een StageProject met precies die wens: extra ervaring opdoen in het gehele proces van conceptontwikkeling. Stagecoördinator Peter Kroesen koppelde haar aan een uitdagend project in Klarenbeek.

Lees verder

Bemiddelingsservice GroenWerkt! brengt groenbedrijven en studenten bij elkaar

October 10, 2021
Dolf Houtman

Is er werk voor ontwerpers? Hoe liggen mijn kansen in de markt? En weten jullie bij welk soort bedrijf ik het beste kan solliciteren? Dit zijn een paar van de vragen die studenten met regelmaat stellen. Het zijn terechte vragen. Want als je een studie start wil je natuurlijk een idee krijgen hoe de kansen op werk zijn en aan welk soort functies je kunt denken.

Lees verder

Ga er op uit!

October 3, 2021
Adri Voorwinden

Het heeft eerst iets ongemakkelijks, je melden in een koffietentje op het stationsplein in Rotterdam, zonder dat je bekenden ziet. Maar dat is niet anders dan je eerste les op de OntwerpAcademie en die heb je ook overleefd. Daarna is het een warm bad, van redelijk gelijkgestemde leergierigen, gretig rondkijkende en positief gestemde mensen. We zijn op excursie in Rotterdam, de stad van de groene parels.

Lees verder

Hoezo druk?

September 24, 2021
Dolf Houtman

Het is inmiddels al een aantal jaar een vast gegeven: hoveniers hebben het druk. Orderportefeuilles zijn tot ver in de toekomst gevuld, goed opgeleide vakmensen zijn niet of nauwelijks te krijgen en er is een algemeen toenemende schaarste in materialen die ook nog eens fors duurder worden. Ga d’r maar aan staan! De vraag is hoe je als professional om gaat met deze ontwikkelingen. Welke kansen liggen er om de werkdruk te spreiden, of na te denken over nieuwe verdienmodellen?

Lees verder

Het verhaal achter de Trechterboom, een ontwerp van JAS Producties

September 10, 2021
Marleen Bos

Als extra uitdaging en oefening voor onze studenten tijdens de lockdown, organiseerden we dit voorjaar een ontwerpwedstrijd over actuele vraagstukken rondom klimaatverandering. Uit alle inzendingen koos de wedstrijdjury voor het innovatieve ontwerp van Tuinarchitectuurstudenten Judith Smelt, Annelies Zaal en Sylvia van Wirdum. De dames werkten onder de naam JAS Producties aan het ontwerp voor hun Trechterboom. "Wat hadden wij leuke ‘unlock’ momenten met elkaar in deze lockdown-wedstrijd. Met de wekelijkse online video-calls groeide de Trechterboom.” In deze blog vragen we hen naar de totstandkoming van het prijswinnende ontwerp.

Lees verder

De tuin van Ingrid van der Ven: “Uitproberen en observeren vormen de basis”

August 27, 2021
Ingrid van der Ven

“De tuin is voor mij een geborgen en heilzaam toevluchtsoord, een plek om te experimenteren, te ontdekken en te verwonderen. Ik heb er geleerd over groeiprocessen, biotopen en het enorme belang van het bodemleven. De tuinindeling en plantkeuzes zijn geëvolueerd vanuit de groeimogelijkheden, de beplanting stond altijd centraal. Er is nooit een plan aan de tekentafel geweest, uitproberen en observeren vormen de basis.” Ingrid van der Ven, docent Plantenkennis, neemt je mee op ontdekkingsreis door haar tuin en sluit hiermee onze zomerserie af.

Lees verder

De tuin van Dolf Houtman: “Zwierende merels op een spriet van de Miscanthus blijven fascineren”

August 11, 2021
Dolf Houtman

“Mijn tuin is erg belangrijk voor me. Er gaat geen dag voorbij dat ik er niet van geniet; zittend, werkend, mijmerend.” Tijdens de zomermaanden stellen we op social media of als blog elke week een tuin aan je voor van het team van de OntwerpAcademie. Dit keer de tuin van oprichter en docent Tuinarchitectuur Dolf Houtman.

Lees verder

De tuin van Modeste Herwig, docent Ontwerp je eigen Tuin

August 1, 2021
Modeste Herwig

Hoe zien de tuinen van het team van de OntwerpAcademie er eigenlijk uit? In welke omgeving komen zij tot rust, waar halen zij hun inspiratie vandaan? Tijdens de zomermaanden stellen we op social media elke week een tuin, een groene oase of favoriete plek aan je voor. Modeste Herwig, docent beplanting voor de workshop Ontwerp je eigen Tuin, maakte een uitgebreider verhaal en schreef een blog over haar favoriete deel van haar tuin. Met kleuren die wisselen per seizoen. Uiteraard zijn de foto’s ook van haar hand.

Lees verder

Ontwerpen is een zoektocht naar helderheid

July 23, 2021
Adri Voorwinden

Ontwerpen is een vaardigheid die verweven is met zoeken. Weinig ontwerpers zetten in één keer de juiste compositie op papier. Naarmate je meer ervaring hebt, word je vaardiger in het zoeken, zie je de oplossing misschien sneller. Maar het blijft zoeken. Na het ontwikkelen van het concept is het vinden van de juiste compositie telkens iets waar je doorheen moet.

Lees verder
Download de brochure
Stel je vraag
meld je aan voor een proefles