Verhalen, nieuws en tips

In blogartikelen en - interviews vertellen docenten over onze opleidingen, de praktijk, ontwikkelingen in het vak en wat ze inspireert. Ook lees je hier inspirerende verhalen van studenten en alumni Tuinarchitectuur en Plantenkennis over het studeren aan de OntwerpAcademie, praktijkervaring die ze opdoen met onze StageProjecten en het starten van een eigen bedrijf. Nieuws in je inbox? Meld je hier aan voor onze tweemaandelijkse nieuwsbrief.  

Tips en inspiratie voor een klimaatbestendige stad

May 5, 2022
Margareth Hop, adviseur nieuwe opleidingen en (gast)docent

Na twee jaar afwezigheid was de belangstelling extra groot voor de Vakbeurs Klimaat 2021 in Houten op 21 april. Dé beurs voor alle professionals die te maken hebben met klimaatmaatregelen in steden. Er kwamen zo’n 1500 mensen op af, vooral van gemeenten, provincies en waterschappen. "Maar ook voor tuinontwerpers is deze beurs de moeite waard,” vertelt plantenveredelaar Margareth Hop en adviseur bij de OntwerpAcademie voor nieuwe opleidingen. Zij was er een van de sprekers bij het programmaonderdeel 'Klimaatpraat' en doet hier kort verslag over welke klimaatoplossingen en slimme innovaties haar aandacht trokken.

Lees verder

Van binnenplaats naar tropische hoek

April 26, 2022
Uitgelicht StageProject Alena Blonk, door Marleen Bos

De tuin ligt midden in het centrum van een havenstad in Noord Holland en is volledig betegeld. De vraag aan het stagebureau van de OntwerpAcademie? Een tuin in tropische sfeer om lekker te kunnen ontspannen. Alena Blonk rondde vorig jaar haar opleiding Tuinarchitectuur af en gaf zich aansluitend op voor een stageproject: “Ideaal als afsluiting van je opleiding. Je gaat concreet aan de slag als tuinontwerper en krijgt tegelijkertijd begeleiding waarbij je je eigen leerdoelen kunt bepalen. Dankzij de stage ben ik definitief als zelfstandig tuinontwerper gestart.”

Lees verder

Ontwerp je eigen tuin XXL met Modeste Herwig

April 19, 2022
Modeste Herwig, docent Ontwerp je eigen Tuin

Meer dan ooit willen tuineigenaren met liefde en zorg iets moois maken van hun eigen tuin. Ik merk aan de deelnemers dat het veel voldoening geeft om tijdens deze workshop zélf hun tuin te ontwerpen, zich meer bewust te worden van het belang van een goed concept en over welke planten het goed doen op welke plek. Vorig jaar zijn Peter Kroesen, Hilde Reichgelt en ik gestart met de driedaagse workshop Ontwerp je eigen tuin XXL: tuinontwerpen en beplantingsplannen voor tuinen die groter zijn dan 800 vierkante meter. En, ik vind het fantastisch, om samen met de deelnemers met deze mooie grote tuinen aan de slag te gaan.

Lees verder

Adviseren en snelschetsen bij de Tuinadviesdagen

April 8, 2022
Karin Laarakker, student Tuinarchitectuur

Ik vond het ontzettend leuk dat ik werd benaderd voor de Tuinadviesdagen van Hornbach. Zo kan ik ervaring opdoen en wat meer zelfvertrouwen krijgen, want daar ontbreekt het me als beginnende tuinontwerper nog weleens aan. Ik heb deze kans om mijn schetsvaardigheid en de omgang met klanten te trainen dan ook met beide handen aangegrepen.

Lees verder

Wim Vanhees: “Ik zie tuinen als belangrijke levensvatbare biotopen”

April 7, 2022
Marleen Bos, interview met Wim Vanhees, student Tuinarchitectuur en Beplantingsadviseur

Tijdens een IVN - Instituut voor Natuureducatie - opleiding voor natuurgids ontdekt Wim Vanhees hoe tuinen levensvatbare biotopen kunnen zijn. Hij gaat op zoek naar een opleiding om dit inzicht te combineren met goede tuinontwerpen. In september 2021 start hij bij de OntwerpAcademie, zowel met Tuinarchitectuur als met de opleiding tot Beplantingsadviseur. “De ecologische grondslag van de lessen spreekt mij enorm aan.”

Lees verder

OntwerpAcademie introduceert nieuwe vakopleiding tot Beplantingsspecialist

March 25, 2022

Groen wordt steeds belangrijker in het ontwerp van onze leefomgevingen om maatschappelijke uitdagingen op het gebied van wateroverlast, hittestress, gezondheid en biodiversiteit aan te pakken. Met de nieuwe tweejarige vakopleiding tot Beplantingsspecialist leidt specialistenop die beleidsmakers, architecten en uitvoerders op het gebied van beplanting, duurzame oplossingen aanreiken en een concreet beplantingsplan kunnen ontwikkelen. Zij adviseren over de meest geschikte soorten, cultivars en kwaliteit plantmateriaal. Voor bestaande plekken of plekken die zich nog in de planfase bevinden, op verschillende schaalniveaus, van een voortuintje tot groene dak- en geveltuin of recreatiegebied.

Lees verder

Een veelzijdige proeftuin voor aankomende groenprofessionals

March 16, 2022
Marleen Bos

De studievoorlichting met aansluitend een proefles Tuinarchitectuur werd goed bezocht afgelopen zaterdag. Geïnteresseerden kwamen sfeer proeven, kennismaken met het aanbod, inhoud van de lessen en wilden natuurlijk weten wat studeren aan de OntwerpAcademie nu zo leuk maakt. Alenka Milward, onze nieuwe communicatiemedewerker, was er bij: “Wat me het meest opviel is het enthousiasme en de motivatie van iedereen, de diversiteit aan achtergronden – van hoveniers tot financieel adviseur en binnenhuisarchitect – en Dolf’s aanstekelijke manier van vertellen.”

Lees verder

Hoe maak je een tuin klimaatbestendig?

March 7, 2022
Dolf Houtman, docent Tuinarchitectuur

Hittegolven, recorddroogte en plensbuien. Hoe bereid je een tuin voor op dit nieuwe klimaat? Welke planten kunnen tijdelijk onder water staan? Gelukkig blijken veel bekende tuinplanten echte klimaatbikkels te zijn. In haar lezingen vertelt plantenveredelaar Margareth Hop over hoe dat eruit kan zien: een aantrekkelijke tuin, voorbereid op de huidige veranderende weersomstandigheden. In deze blog een korte samenvatting van haar PodiumBoskoop-lezing bij de OntwerpAcademie.

Lees verder

De geest van de plek

February 18, 2022
Yü-lien Tjiong, student Tuinarchitectuur

“Het DNA van een merk of organisatie is het onmisbare vertrekpunt voor alle communicatie.” Als freelance marketeer schrijft Yü-lien Tjiong daar graag over. In 2021 besluit ze daarnaast ‘te kiezen voor Groen’ en start met de opleiding Tuinarchitectuur en de cursus Plantenkennis Compleet bij de OnwerpAcademie. Met plezier delen we hier haar blog over haar eerste tuinontwerpproject. Onder het motto: Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan!

Lees verder

Groene bubbels in gemeenschappelijke binnentuin

February 7, 2022
Marleen Bos, foto: Ruud Strauven, oud-student Tuinarchitectuur

Elf bijzondere fabriekspanden vormen de basis van het NRE terrein in Eindhoven. Het voormalige gasfabriekterrein dankt zijn naam aan de Nutsbedrijven Regio Eindhoven en is nu een kleinschalige, levendige en creatieve stadsbuurt waar wonen, werken en cultuur samenkomen. Voor een van de particuliere woningbouwprojecten ontving de OntwerpAcademie vorig jaar een aanvraag voor het ontwerpen van een gezamenlijke binnentuin. “Wow, wat een mooie uitdaging,” dacht stagecoördinator Peter Kroesen. “Welke (oud-)student zou ik aan dit project kunnen koppelen?”

Lees verder

“Je gaat zelf aan de slag. Dankzij de workshop met een ontwerp dat goed in elkaar zit”

January 31, 2022
Modeste Herwig, docent Ontwerp je eigen Tuin

Wil je zelf je eigen droomtuin ontwerpen, maar kun je hierbij wel wat hulp gebruiken? Tijdens de twee- of driedaagse workshop Ontwerp je eigen tuin maak je eerst het ontwerp voor je tuin en daarna het beplantingsplan. Het blijkt voor velen de ideale opmaat voor het zelf aan de slag gaan: effectief, doeltreffend én het geeft veel voldoening. Want wat is er nu leuker dan straks in je eigen ontwerp te genieten van je eigen tuin en elke dag weer nieuwe ontdekkingen te doen. In maart starten de workshops weer, in deze blog neemt Modeste Herwig je alvast mee met een paar nuttige tips en aansprekende voorbeelden.

Lees verder

Irma Jansen: “Ik wil tuinontwerpen maken die het winnen van Netflix”

January 23, 2022
Marleen Bos

“Ik was tijdens mijn examenopdracht veel tijd kwijt aan het uitzoeken van de juiste beplanting. Nu merk ik dat ik steeds meer parate kennis heb over welke planten wel en welke minder verstandig zijn om te gebruiken op een bepaalde plek.” Irma Jansen rondde in 2021 de opleiding Tuinarchitectuur af bij de OntwerpAcademie en startte aansluitend met de cursus Plantenkennis. In een serie interviews vertellen (oud-)studenten over de inhoud van de lessen en hun plannen voor de toekomst. “Als tuinontwerper is het essentieel dat je weet welke beplanting je het beste kunt kiezen om het beeld te krijgen dat je voor ogen staat.”

Lees verder

De wintertuin van Marlien

January 14, 2022
Marlien van der Linden

Afgelopen zomer stelden we onze collega’s voor aan de hand van hun tuin. Vanaf september is ons docententeam flink uitgebreid met onder andere de Boskoops Marlien van der Linden, docent Plantenkennis. We vroegen haar: hoe ziet jouw tuin er uit in de winter? En hoe bescherm je de planten tegen kou en wind? Ze schreef er een blog over en vertelt over een van haar favorieten: Daphne bohlua ‘Jacqueline Postill’.

Lees verder

Biodiversiteit in de tuin. Een nieuw jaar, nieuwe kansen!

January 7, 2022
Dolf Houtman

Het belang van biodiversiteit is groot, zó groot dat er op mondiaal niveau afspraken worden gemaakt in de Conventie voor Biologische Diversiteit. Hierin maken de betreffende landen zich sterk de biodiversiteit te behouden en te beschermen. Ik zou daar zelf nog de ambitie ‘verhogen’ aan willen toevoegen, want behouden en beschermen betekent nog niet automatisch dat de biodiversiteit toeneemt. Maar hoe kunnen we dat bewerkstelligen?

Lees verder

Nieuw leven en de rol van fungi

December 24, 2021
Ingrid van der Ven

Het wonder van nieuw leven. Een mooi onderwerp, zeker in deze dagen rond Kerst. Maar ook in bredere zin, het hele jaar door, elke dag, ieder moment. Voor ons als mens nog altijd moeilijk te doorgronden. In het licht van de wetenschap een complexe puzzel met heel veel ontbrekende stukjes. Wat steeds duidelijker wordt, is dat nieuw leven voor een belangrijk deel herleid kan worden uit een hele specifieke, buitengewoon diverse en fascinerende groep organismen: de fungi.

Lees verder

Mijn tuin in de herfst

December 20, 2021
Chantel van Beurden

Afgelopen zomer stelden we onze collega’s voor aan de hand van hun tuin. Dit jaar is ons docententeam flink uitgebreid en mogen we meekijken in hun herfst- en wintertuinen. Vandaag starten we met de tuin van Chantel van Beurden, docent Tuinarchitectuur. Hoe bereid zij haar tuin voor op de winter?

Lees verder
Download de brochure
Stel je vraag
meld je aan voor een proefles