Vanaf maart is het zover! Dan verhuizen de lessen die nu nog in Vianen plaatsvinden naar onze eigen nieuwe leslocatie in een kakelvers nieuwbouwpand in Houten! De nieuwe plek en ook het pand bieden ons meerdere voordelen die passen bij onze ambities.
Lees verderOp de voorkant van het jaarboek 2022 van de Blauwe Kamer staat ‘Welkom in de eeuw van de biologie’. Een uitspraak van de selectiecommissie, die met al hun wijsheid in pacht, de tuin- en landschapsarchitectuur inzendingen geselecteerd hebben om op te nemen in het jaarboek.De auteur van het voorwoord concludeert dat we in een nieuw tijdsgewricht zijn aangekomen, waarin we een nieuwe balans moeten vinden tussen mens en natuur en tussen begrippen als circulair, symbiotisch en natuur-inclusief. Goed nieuws, omdat het aantoont dat de gehele ontwerp- en bouwketen daadwerkelijk gaat veranderen ten gunste van de leefomgeving van dieren, planten en mensen. Tuinen maken net zo goed onderdeel uit van deze ontwikkeling. Hoe klein of groot, elke m2 die (tuin)ontwerpers duurzaam kunnen vergroenen is ten gunste van het klimaat en onze leefomgeving.
Lees verderMet twee ervaren reisleiders aan boord willen we speciaal voor (oud)studenten tuinarchitectuur en plantenkennis van de OntwerpAcademie een tuinreis naar Engeland organiseren komende zomer. Onder de deskundige leiding van Piet Boersma en Marlien van der Linden, beiden Plantenkennis docent aan de OntwerpAcademie, specialisten en groot liefhebber van Engelse tuinen ga je o.a. langs de botanische tuin van Cambridge, Blooms of Bressingham, Hyde Hall en Beth Chatto. Het belooft een bijzondere en leerzame ontdekkingsreis te worden, samen met vakgenoten. Wil je mee? Aanmelden kan t/m 31 maart (vol bij 30 deelnemers).
Lees verderEen zaterdag kan nauwelijks mooier beginnen: op 12 november was het prachtig herfstweer, 's ochtends gaf ik les aan een enthousiaste groep en ’s middags naar de Boomplantdag van de NVTL in het Brabantse Liempde, georganiseerd in het kader van hun 100-jarig jubileum voor de aanleg van het Bos van de Toekomst. Er gingen 1600 bomen de grond in, mogelijk gemaakt door sponsoren en vrijwilligers en hun kinderen. Wij waren er met Jetteke Sjouke en oud-studenten Lennard de Boer en Ellen Andriesse die hun ‘eigen boom’ kwamen aanplanten. De NVTL maakte er een mooi beeldverslag van. Dit is een voorbeeld van een toekomstgericht initiatief dat voor ons symbool staat voor waar we gezamenlijk naar toe moeten: een groenere en gezondere leefomgeving. Hiervoor zijn groene ambassadeurs nodig, en veel ook als je om je heen kijkt naar de enorme hoeveelheid werk dat voor het oprapen ligt. Kortom, GroenWerkt! is ons motto.
Lees verder‘Hoe ziet jouw tuin er uit in de winter?’ En: ‘Hoe bescherm je planten tegen kou en wind?’ Afgelopen winter vroegen we Marlien van der Linden – onze toen net gestarte Plantenkennisdocent – een blog te schrijven waarin ze zichzelf voorstelt aan de hand van haar tuin. En wat bleek: Marlien schrijft zoals ze praat: enthousiast, aanstekelijk en vol parate kennis, leuke weetjes en nuttige tips. In een jaar tijd heeft ze zich niet alleen ontwikkeld tot hoofddocent Plantenkennis aan de OntwerpAcademie, maar deelt ze haar liefde voor planten elke maand in de populaire rubriek Marliens Plantentip op Facebook en Instagram van de OntwerpAcademie. Haar rijke plantenkennis en aanstekelijke enthousiasme wordt ook door anderen in de groensector opgepikt. Onlangs verscheen een artikel met Marliens tuin- en plantentips en deelde ze haar top 10 Sanguisorba in het vakblad De Hovenier. Hoog tijd dus voor een eigen interview met deze nieuwsgierige en leergierige aanpakker.
Lees verderIn deze blog zetten we weer een StageProject in de schijnwerpers. Dit keer is het een tussentijds kijkje in de keuken van een tuinontwerp van Ingrid Swinkels, student Tuinarchitectuur en eigenaar van Studio Sevijn Tuinontwerp, die we koppelde aan een tuinopdracht voor een maatschappelijke organisatie in Eindhoven. Ingrid zit nu in de uitwerkingsfase van het concept en neemt ons mee in de context en het idee van haar plan, ondersteund door tekeningen en illustraties. De werkgever van Ingrid sponsorde de stagevergoeding om op die manier Orka mee te helpen het tuinproject te financieren.
Lees verderDat de OntwerpAcademie groeit én bloeit vormt de rode draad in deze nieuwsbrief. We roepen (oud)studenten op mee te helpen met het werven van (je eigen) StageProject en deel te nemen aan Podium Boskoop want in december vervullen we een behoefte van studenten om met andere (startende en meer ervaren) tuinontwerpers te praten over het starten van een eigen bureau na de opleiding en hoe je dat aanpakt. Ga aan de slag, kom langs en verzilver de eerste van de vier D’s - de vaardigheden waar je over moet beschikken om als zelfstandig groenprofessional aan de slag te gaan: Doen, Durf, Denken, Doorzetten!
Lees verderHet is een lang gekoesterde wens van OntwerpAcademie-oprichter Dolf Houtman: met het complete team op studiereis. Begin september was het zo ver, een tweedaags programma voor alle (cursus)docenten Tuinarchitectuur en Plantenkennis, én voor de collega’s achter de schermen. Wat we met elkaar wilden aanplanten en oogsten? De onderlinge band versterken, leren over didactiek, voedselbossen en permacultuur. In deze blog delen organisatoren Adri Voorwinden en Ploni Sikkes en teamlid Lars Veenboer hun opbrengsten. Zijn de principes van het voedselbos bijvoorbeeld toe te passen in kleine tuinen? Ontdek en leer met ons mee. Wie weet inspireert het jou om de Floriade t/m 9 oktober nog te bezoeken (en een aantal plekken nog daarna) of voor het organiseren van een groene studiereis of teamuitje!
Lees verderIs er voldoende werk in het groen? Welke klussen kan ik aannemen of op welke banen kan ik solliciteren na het afronden van de vakopleiding Tuinarchitectuur? Deze vragen komen steevast terug bij onze studievoorlichtingsbijeenkomsten en tijdens de lessen. Logische en heel legitieme vragen natuurlijk, want als student investeer je in de opleiding en daarmee in je toekomst. In deze blog neemt Dolf Houtman je mee in mogelijkheden, ambities en keuzes die je hebt als aankomend tuinontwerper en evenzogoed van toepassing zijn voor aankomende beplantingsadviseurs.
Lees verderIs er voldoende werk in het groen? Welke klussen kan ik aannemen of op welke banen kan ik solliciteren na het afronden van de vakopleiding Tuinarchitectuur? Deze vragen komen steevast terug bij onze studievoorlichtingsbijeenkomsten en soms ook nog tijdens de lessen. Logische en heel legitieme vragen natuurlijk, want als student investeer je in de opleiding en daarmee in je toekomst. In deze blog neem ik je mee in mogelijkheden, ambities en keuzes als aankomend tuinontwerper.
Lees verderDeze maand deelt plantendeskundige Marlien van der Linden tuin- en plantentips in Groei & Bloei, hét blad voor liefhebbers van tuinen en tuinieren. Ruim twaalf jaar werkte Marlien van der Linden bij Plantentuin Esveld. Nu werkt ze één dag in de week bij Tuinpad Rijneveld naast haar docentschap bij de opleiding Plantenkennis bij de OntwerpAcademie. In haar eigen tuin staan vijf Nederlandse Planten Collecties. Wij mochten het artikel met vrolijke illustraties delen met onze achterban. Trots dat de SchetsKeet ook een plekje heeft gekregen!
Lees verderIn opvolging van de Zinderende Zomertips - Tuinen, parken, musea en natuur, delen we in deze zomerblog een aantal ‘must have’-boekentips, wederom gedeeld door (oud)studenten, docenten en collega's. Boeken die hen positief stemmen en waar ze energie en inspiratie van krijgen. Het is een brede selectie geworden! Met boeken voor bij-vriendelijke en ecologische tuinen, praktische handboeken om zelf mee aan de slag te gaan, een boek met tips voor klimaatadaptieve maatregelen, nuchtere poëzie die de relatie tussen kunst en landschap opzoekt, tot een boek met een feministisch tintje over beroemde Nederlandse tuinvrouwen. En wie graag in de keuken staat én de natuur in gaat, vindt er een kookboek tussen plus zakboek voor het plukken van eetbare wilde planten. Elk boek op haar manier een ‘must-have’, Vaak alleen al vanwege de prachtige paginagrote foto's die uitnodigen om er gewoon lekker doorheen te bladeren, inclusief een paar dikke pillen voor heerlijk lang leesplezier, voor tijdens de zomer en nog lang daarna!
Lees verderOnze community groeit – mede dankzij de gewaardeerde interviews van onze (oud-)studenten. En daar zijn we natuurlijk ontzettend blij mee! Ook voor onszelf zijn de verhalen van carrièreswitchers, ondernemende pioniers en leergierige tuinontwerpers een inspirerende vorm om liefde voor groen te delen. En, goed nieuws: kennis, plezier, tips, slimme vondsten, interviews rondom groen, biodiversiteit, duurzaamheid, daar blijven we onze studenten, alumni, andere OntwerpAcademie-fans en jóu, óók tijdens de rustiger zomerperiode mee verblijden. Want, we vroegen onze collega’s én (oud-)studenten naar hun Zinderende Zomertip. We verzamelden alle tips in twee categorieën die we delen op onze blogpagina. In deze blog vind je tips met bijzondere tuinen-, parken-, musea- en natuurtips. Dus lieve volgers, gun jezelf een korte of langere break, trek er op uit, kijk, ontdek en verwonder. Alleen, met een vak- of studiegenoot, gezin of vriend(in). We wensen je een fijne zomer!
Lees verder“De tuin wordt ten volle benut. Voorheen waren het twee saaie grasvelden, nu genieten leerlingen en docenten dagelijks van dit mooie stukje natuur, zowel tijdens de lessen als in de pauzes.” Als tweede stageproject tijdens haar opleiding Tuinarchitectuur ontwierp Ziggy Beckers vorig jaar een educatieve beleef- en ontspanningstuin voor een internationale school in Brunssum. Donderdag 28 april jl. werd Ziggy’s Vlindertuin officieel geopend. Een kroon op haar werk! In onderstaand interview nemen we je mee in de totstandkoming van haar ontwerp.
Lees verderJessica van Bossum: “Dagobert en ik kennen elkaar al 16 jaar, sinds 2019 lopen we rond met plannen voor het ontwikkelen van een voedselbos. In november 2020 zijn we gestart met de cursus Plantenkennis Compleet bij de OntwerpAcademie, doorkruisten ondertussen Nederland om te kijken naar geschikte locaties en maandag 2 mei 2022 ondertekenden we het contract voor de 25 hectare land die we – samen met anderen – gaan omvormen tot Voedselbos Glanerbeek.” Studenten van de OntwerpAcademie hebben uiteenlopende ambities. Docent Marlien van der Linden tipte ons het verhaal te delen van twee gedreven pioniers.
Lees verderIn het Hemelvaartweekend, van donderdag 25 t/m zondag 29 mei, trekken we er met onze SchetsKeet op uit. Onze bestemming? Gardenista! Hét groenfestival voor tuinontwerpers, hoveniers, kwekers, moestuinierders, kunstenaars, studenten en tuinliefhebbers – voor iedereen met liefde voor een groene leefomgeving. Met trots maken onze (oud-)studenten Tuinarchitectuur en Plantenkennis onderdeel uit van het programma en bieden festivalbezoekers een schetssessie aan als opstart voor een nieuw tuinontwerp. Maar hoe is de samenwerking met Gardenista eigenlijk ontstaan? En wat is het idee achter de schetssessies? Vijf vragen aan oprichter en ontwerpdocent Dolf Houtman over dit unieke concept.
Lees verder